‘Niet onze hand ophouden, maar met de vuist omhoog’

Waar 2021 nieuwe hoop had moeten brengen, is het voor Oproer Brouwerij in Utrecht begonnen als absoluut rampjaar. Het populaire biercafé van de brouwerij, gesitueerd in het welbekende CAB-gebouw, is maandag 11 januari getroffen door een brand. Er woedden geen vlammen in het café zelf, maar grote hoeveelheden rook en roet hebben ervoor gezorgd dat de gehele inventaris verloren gegaan is. De redactie van Holland Craft Beer spreekt een strijdvaardige (mede)eigenaar Mark Strooker. ‘We blijven positief, maar qua karma mag het dubbeltje wel eens onze kant op vallen vanaf nu.’

Strooker doelt natuurlijk op het feit dat deze ramp zich voltrekt na een jaar dat, zacht uitgedrukt, al genoeg uitdagingen had voor de horeca. Hij neemt ons mee terug naar de bewuste maandag in januari. “De brand is ergens middenin het CAB-gebouw begonnen. De precieze oorzaak wordt nog steeds onderzocht. Door harde wind is de rook en het roet via een ruimte boven het plafond verspreid naar andere ruimtes, waaronder die van ons.” 

Het bleek ook nog eens om extreem giftige rook te gaan. De oorsprong van de brand ligt bij een vloerenbedrijf, waardoor veel PVC in vlammen opgegaan is. “Zonder bescherming kan je niet lang in de ruimte blijven zonder hoofdpijn en last van de longen te krijgen. Het doet sowieso zeer om het te zien, het is een soort Pompeï. Onze vertrouwde ruimte, maar dan bedenkt onder zwart roet,” legt de getroffen ondernemer uit.

Heropening biercafé waarschijnlijk op nieuwe locatie

De gehele inboedel is inmiddels als verloren opgegeven door de schade-experts. Bovendien is de ruimte zelf ook behoorlijk getroffen. Strooker: “Door de hoge druk is de rook werkelijk overal tussen geperst. Vriezers, koeling en andere apparatuur; alles kan de bak in. Maar ook de binnenmuren moeten worden gesloopt.” 

Het geeft de ernst van de situatie aan en tevens de onwaarschijnlijkheid dat Oproer spoedig terugkeert op deze locatie. Projectontwikkelaars hebben sowieso plannen voor het CAB-gebouw, waardoor Oproer al langer bezig is met de zoektocht naar een nieuwe locatie. “Ik verwacht dat we hier niet terug zullen keren. Dit brengt onze zoektocht wel in een stroomversnelling. Anders hadden we hier, naar verwachting, nog wel tot het einde van het jaar gezeten. Misschien kunnen we het in het voorjaar nog wel een iets met pop-up doen omdat we ook een geweldig terras hebben hier.”

Kan je ons alvast een nieuwsscoop geven? “Het zit nog in een vroeg stadium. Het ziet er wel naar uit dat het doorgaat. Het enige dat ik kan zeggen is dat het in Overvecht is en waarschijnlijk pas vanaf januari 2022.” Strooker benadrukt dat hij op het moment ook wel iets anders aan zijn hoofd heeft. De naweeën van de brand duren nog wel even voort. “Op het moment ben ik aan het afwachten waar de verzekering mee komt. Ik ben bang dat we een stuk minder uitgekeerd krijgen dan we schade hebben geleden. De hele inboedel is total loss, en dat vervangen kost een vermogen.”

Overweldigende steun in vorm van bier bestellingen

Oproer heeft een overweldigende hoeveelheid steun mogen ontvangen na de brand. Uit alle hoeken van het land - en niet alleen met donaties. “We hebben juist niet gesmeekt of gebedeld, maar mensen gevraagd om bier te bestellen in onze webshop. Niet onze hand ophouden, maar met de gebalde vuist omhoog. Dat voelt beter en is meer onze stijl,” klinkt het strijdvaardig. 

Tot nu toe zijn er al meer dan negenhonderd bestellingen verwerkt door de Utrechtse brouwerij. De server ging zelfs plat door het enorme animo. Ineens stonden de dagen van Strooker in het teken van dozen vullen. Hij lacht: “Het was plotseling teringdruk met inpakken en bestellingen afhandelen. Maar het heeft ons zo’n goed gevoel gegeven. We staan er kennelijk niet alleen voor.”

Alles in teken van wederopbouw

Een rollercoaster van emoties of het doorlopen van een soort rouwproces, zo omschrijft Strooker de afgelopen weken. “Eerst kon ik het niet geloven. Dan komt het besef dat alles verloren is. Vervolgens kwamen uit alle hoeken en gaten liefde en steunbetuigingen.” Het zijn niet alleen fans van de brouwerij die van zich lieten horen. Zo was er een toeleverancier van de brouwerij die een pallet mout doneerde en verschillende bierwinkels die Oproer bier extra onder de aandacht brachten. Het meest hartverwarmende kwam uit onverwachte hoek, vertelt Strooker. “Een vriend bij mijn zoontje op school gaf hem vijf euro en zei ‘dat is voor het bedrijf van je papa.’ Dat is toch superschattig? Lokaal leven mensen ook enorm met ons mee.” De ondernemer hoopt dat de steun, op wat voor manier dan ook, nog even aanhoudt. "We zijn nog steeds enorm geholpen met bestellingen, dus bij deze: blijf Oproer bier kopen."

Alles staat nu in teken van de wederopbouw na een absoluut rampjaar. De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat Oproer van een team van 24 geslonken is naar slechts vier man. Een overlevingsmodus noemt Strooker het. “Daar is dit nog eens bovenop gekomen. Maar we gaan dit overleven. En we gaan verder met onze plannen op onze nieuwe plek. Het heeft geen zin om een beetje depressief in een hoekje te gaan zitten, we blijven positief. Uiteraard denk ik wel dat we qua karma ons portie wel gehad hebben. Het dubbeltje mag nu wel onze kant op vallen.” 

Oproer steunen? 

Wil jij Oproer Brouwerij steunen? Dat kan! We hebben een speciaal Steun Oproer pakket samengesteld. Jij krijgt 2x de 6 Core Range bieren van Oproer en Oproer krijgt een steuntje in de rug. Win-win, toch?! Je bestelt het pakket via deze link

 1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
  Craft Beer Nieuws

  Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

  Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

  Lees meer
 2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
  Craft Beer Nieuws

  Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

  Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

  Lees meer