Succesvolle crowdfundcampagne smaakt naar meer
Frans Filius en Renze Bil treden binnenkort in de voetsporen van Grutte Pier. Deze Friese vrijheidsstrijder was van oorsprong ook boer. De compagnons Frans en Renze vernoemden hun brouwerij naar hun inspiratiebron: samen hopen ze deze zomer de deuren van hun brouwboerderij Grutte Pier Brouwerij in Bartlehiem te openen. En daarmee komt de droom om met lokale granen, fruitsoorten, hoppen en kruiden uit eigen tuin te brouwen weer een stap dichterbij.
De voortekenen zijn goed, stelt Filius in gesprek met de redactie van Holland Craft Beer. De eerste fase van de crowdfunding liep als een speer. De honderd certificaten van 500 euro werden in enkele weken verkocht. Met het bedrag dat daarmee is opgehaald, kan een installatie worden aangeschaft voor het brouwen van wilde bieren. Ook kan er een eigen proeflokaal worden ingericht in het onderkomen in een scheepstimmersloods.
Grutte Pier Brouwerij is nu nog gevestigd op een bedrijventerrein in Leeuwarden, waar voornamelijk bieren staan opgeslagen. Het brouwproces vindt plaats buiten de deur, in huurketels. Brouwer Filius kan bijna niet wachten om straks in zijn eigen domein aan de slag te gaan: “We zijn klaar voor een volgende fase. De afgelopen jaren hebben we hier naartoe gewerkt en steeds geld opzij gezet om deze stap te kunnen maken.”
'We willen vooral mensen aan ons binden'
De motivatie voor de crowdfunding was in eerste instantie niet financieel ingegeven. “We willen vooral mensen aan ons binden. Dat is minstens zo belangrijk. De focus lag vooral op die connectie met de brouwerij. Toen kwam de corona er overheen, die de financiën toch weer wat urgenter maakten. Het oorspronkelijke idee van honderd certificaten hebben we losgelaten. Vooral ook omdat we sowieso genoeg ideeën hebben om het dubbele bedrag straks ook zinvol te besteden,” lacht Filius.
Dat de verkoop zo snel zou verlopen, heeft de brouwer wel verrast. “Het komt waarschijnlijk door de opzet van de actie, die niet uitgaat van een lening of een soort aandeelhouderschap. Certificaathouders ontvangen voor hun 500 euro eigenlijk een soort waardebon, die het dubbele waard is aan bieren en andere activiteiten die de kopers er de komende vijf jaar voor terug krijgen. Dat spreekt de mensen blijkbaar aan.”
Midden tussen boerenland en volkstuinen
En daar kan Filius zich – in alle bescheidenheid – wel iets bij voorstellen. Het idee van de brouwboerderij spreekt tot de verbeelding, merkt hij. “Zeker qua ligging, midden in de natuur, aan het water, tussen het boerenland en de volkstuinen. Mensen komen hier graag met vrienden naar toe. Ze willen er graag ook echt onderdeel van uitmaken.”
Praktisch heeft de locatie ook zijn voordelen, het zit namelijk direct naast de woning van Filius, die sinds twee jaar in Bartlehiem woont. Het dorp staat bekend om het iconische bruggetje van de Elfstedentocht. De stoomzuivelfabriek met de ouderwetse schoorsteen is een ander karakteristiek gebouw. “Mijn schoonouders hadden daar eerst hun timmerbedrijf, maar zijn inmiddels aan het afbouwen. Enkele jaren geleden verhuisden ze naar de loods. Daar zullen ze een honderd jaar oude rondvaartboot restaureren, die we straks ook voor bezoekers van de brouwerij kunnen inzetten.”
Lekker proeven op terras aan het water
Het draagt allemaal bij aan de extra beleving die Grutte Pier Brouwerij wil bieden. “We hebben het hier straks heerlijk met alle ruimte. We kunnen de mensen ter plekke laten zien waar de smaken van onze wilde bieren vandaan komen. En na een rondleiding kunnen ze dan lekker proeven op een terras aan het water.”
Het klinkt bijna paradijselijk. Wat valt er nog meer te wensen? “Nou genoeg,” stelt Filius enthousiast en ambitieus. “We beginnen in de helft van de loods, maar hebben op termijn plannen voor het hele pand. En we hebben nu dertig vaten waarin wilde bieren liggen, maar dat aantal zouden we graag uitbreiden. Die tonnen gaan we ook niet alleen nummeren, maar er ook namen van certificaathouders aan verbinden. Diegenen die dat leuk vinden, mogen meedenken over ingrediënten die we zouden kunnen toevoegen. Renze en ik laten ons graag inspireren door de omgeving. Op de nieuwe plek in Bartlehiem kunnen we wat dat betreft ons hart ophalen.”
Vijf kernwaarden van Grutte Pier
Tot slot nog even terug naar de inspiratiebron, Grutte Pier, die als vrijheidsstrijder vijf kernwaarden hoog in het vaandel had staan. Hoe is dat nu, ruim vijfhonderd jaar later op de nieuwe plek? Filius associeert er met liefde op los…
Kracht: “Heeft denk ik te maken met onze oerkracht. Renze en ik zijn jongens van het platteland. We zijn graag buiten in de natuur en zijn spontaan in ons doen. Dat past echt wel bij deze plek. Die zet ons in onze kracht. Ik heb het gevoel dat het hier straks heel gemakkelijk werkt.”
Vrijheid: “Die voel je gelijk al als je hier rondloopt. We hebben straks eindelijk de ruimte die we nodig hebben. We kunnen echt onze gang gaan. Dit wordt de plek voor de wilde bieren, gebrouwen met eigen installatie. Daar kijk ik ook naar uit.”
Onafhankelijkheid: “Voorheen lieten we onze bieren elders brouwen. Daar zaten we logischerwijs vast aan een ketel van 1000 liter. Nu kunnen we ook veel kleiner werken, met nog meer diversiteit. Nu kan ik ook zelf het gesprek aangaan met boeren in de omgeving, bijvoorbeeld om biologische graansoorten te telen.”
Betrouwbaarheid: “Die is wel iets lastiger. We gaan een nieuwe fase in. Dat is best wel spannend. Maar het voelt zeker al vertrouwd. We voelen ons hier echt thuis. In Leeuwarden moeten we de boel loslaten als we de deur achter ons dicht trekken. Hier zit ik er toch dichter op.”
Trots: “Dat lijkt me een logische, als je de plek kent. Het lijkt me machtig om mensen hier straks rond te leiden en te laten zien wat we doen. Dat is extra interessant met wilde bieren. Veel mensen kennen ons daar nog niet van. De brouwboerderij helpt ons om dat verhaal breder te verkondigen.”