Steve en Yvon van Bronckhorster Brewing Company

Gelderse brouwerij gaat voor klassieke uitstraling op hippe nieuwe blikken

Drukte alom op het erf van de familie Gammage in Rha. Ondanks de onzekere tijden die de coronacrisis brengt, is er genoeg te doen bij de Bronckhorster Brewing Company. Er wordt bier gebrouwen, een biergroothandel komt zijn bestellingen halen en dan komen er ook nog eens twee bierjournalisten aanwaaien. Toch maken Steve en Yvon graag tijd voor een foto en een goed glas bier. Zoon Raymon geeft later een inkijkje in de nieuwste ontwikkelingen bij de Gelderse brouwerij.

Klassieke bieren van hoogstaande kwaliteit

Bronckhorster staat bekend om klassieke bieren van hoogstaande kwaliteit. De brouwerij won sinds haar bestaan al bijna honderd prijzen in verschillende competities. “Je kunt zeggen dat wij een brouwerij zijn waar je niet direct de meest hippe dingen van verwacht. We zijn brouwers met een klassieke insteek en dat wordt door veel bierliefhebbers gewaardeerd”, vertelt Raymon Gammage trots. Dat betekent echter niet dat ze achterover leunen en teren op het behaalde succes. Hier wordt keihard gewerkt aan de toekomst en dat is terug te zien in recente ontwikkelingen bij de brouwerij.

De jonge generatie krijgt hun kans om te brouwen

In begin van dit jaar zijn ze bij Bronckhorster begonnen met een nieuwe serie bieren, geïnspireerd door de jonge medewerkers die om de beurt hun voorkeur voor een bierstijl uit mogen spreken. “Mijn vader Steve wordt volgend jaar 65 jaar, maar het merendeel dat werkzaam bij de brouwerij is dertig of jonger, een andere generatie dus. Die hebben vaak frisse ideeën voor nieuwe bieren,” zegt Gammage over het ontstaan van de Next Generation Series. Vader Steve brouwt nog steeds zelf en geeft leiding aan het brouwteam, maar de ‘jonkies’ krijgen nu ook hun kans. Hij benadrukt dat de klassieke insteek en deze nieuwe generatie naast elkaar kan bestaan en het juist versterkend werkt. 

 

Blik met echte Bronckhorster uitstraling

De volgende stap van de ‘next generation’ bij de landelijk gelegen brouwerij is bier in blik. En niet alleen omdat het hip is en goed verkoopt. Het moet wel een meerwaarde hebben, vindt Gammage. “Bij een New England IPA, zoals onze ‘Ridge’, is de versheid essentieel. Daar past blik als verpakking goed bij. Om praktische redenen, maar ook omdat de markt daar naar vraagt.” Bij het ontwikkelen van de sleeve was het belangrijk dat het authentieke karakter van Bronckhorster behouden bleef. Daar was Steve Gammage, als oprichter en cultuurbewaker, ook content mee. “Het is wel mijn vaders bedrijf en zijn uitstraling, waar hij jaren hard voor gewerkt heeft. Daar kan je niet anders dan respect voor hebben,” vindt Gammage. Het uitbrengen van het bier op blik, overigens met vernieuwd recept, blijkt erg succesvol en dat vraagt om een vervolg. 

Deze zomer meer bier op blik te verwachten bij Bronckhorster 

Gammage wil fans van Bronckhorster geruststellen; in Rha blijven ze hun vaste lijn en hun alom gewaardeerde Barrel Aged bieren op fles afvullen. Daar voegt hij vol trots aan toe dat er op korte termijn verrassende nieuwe bieren op blik te verwachten zijn. Hij geeft een tipje van de sluier: “Brain Gammage is een Imperial IPA die op 44 centiliter wordt afgevuld en we komen met een Rye Fruit bier die verkocht wordt in een 33 centiliter blik. Beide bieren staan op de planning voor medio juli.”

Dat belooft een smaakvolle zomer te worden en met de inspiratie voor de toekomst zit het ook wel snor bij de Bronckhorster Brewing Company!

 

 

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer