'Elke week staan er hier wel wat keteltjes met proefbrouwsels te pruttelen' 

Ruben Krommenhoek is in 2015 begonnen met het brouwen van zijn eigen recepten. Inmiddels heeft hij voor Brouwerij Vet & Lazy een mooie lijn aan vaste bieren op de kaart gezet. De experimenteerdrift is met de jaren niet getemperd. Integendeel. “Elke week staat er wel weer een nieuw brouwsel te pruttelen en kan ik niet wachten om te proeven wat er uit zo’n proefketeltje komt.”

Wat is het laatste (goede) bier dat je hebt gedronken?

“Dat is een van mijn favoriete bieren van Ramses, om precies te zijn de ‘Naar de Haaien’. Dat bier heeft een lekker gerookte smaak en is gebrouwen met zeewater. Zeker op een warme dag is dat een heerlijke dorstlesser. Ik ben ook ooit zelf bij Ramses begonnen en daar is mijn enthousiasme voor het brouwen echt opgebloeid. Ik heb nog steeds goede contacten met ze. Dit keer waren we bezig met het afvullen van een collab, die spontaan is ontstaan toen we in Rotterdam ineens 100 kilo verse hop binnen kregen, gekweekt op onze eigen bostel. We zijn met vijf man drie dagen bezig geweest om dat met de hand te plukken. Om het product goed te kunnen gebruiken, heb ik gelijk Ramses gebeld, die wel vaker met verse hoppen werkt. Daar is een Cascadian Dark Ale uit ontstaan.”

Welk Nederlands bier zou je zelf graag gebrouwen willen hebben?

“In 2016 waren we net begonnen met onze brouwerij en stond ik op een festival naast de Bronckhorster brouwerij. Die hadden toen een Nightporter meegenomen van verschillende edities en daar was ik echt van onder de indruk. Later bleek dat ze daar ook flink wat prijzen mee hadden gewonnen, maar dat wist ik toen nog niet. Dan is de verrassing extra groot.”

Wat is volgens jou de meest tongstrelende bierspijscombinatie?

“Het is niet erg origineel, maar er gaat weinig boven een lekkere koude Pils rechtstreeks uit de fles bij een barbecue. Daarnaast houd ik zelf van koken. Graag maak ik pittige gerechten, waarbij ik het liefst een IPA drink. Dat versterkt de smaken nog meer. Dat vind ik wel fijn.”

Welk eigenaardig ingrediënt zou je ooit nog eens willen verwerken in een brouwsel?

“Dat zijn er heel veel. We zijn sowieso niet bang om te experimenteren met aparte ingrediënten. Elke week staan er hier wel één of meer keteltjes met proefbrouwsels te pruttelen. Daar proberen we van alles. De meesten halen de selectie voor extern gebruik niet. We hebben bier gebrouwen met krekels, de schillen van koffiebonen en ook al eens met zwammen. Dat is ook wel te danken aan ons pand Tropicana, waar allerlei duurzame startups zijn gehuisvest. Er komen steeds weer nieuwe bedrijfjes bij en dat leidt elke keer weer tot onverwachte combinaties.”

Wat is je favoriete stijl bier en waar moet die aan voldoen?

“Ik ben een groot liefhebber van tarwebieren. Dat is ook de stijl waar ik zelf ooit mee ben begonnen, met mijn eerste eigen recepten. Ik vind het leuk om allerlei leuke toevoegingen te doen, zoals met kardemon, koriander, limoen, grapefruit en sinaasappel in onze Dubbel Wit of de banaan en kruidnagel in onze Weizen. Het zijn mooie, traditioneel gebrouwen bieren met een twist. Ik geniet er van hoe ze uit de tank komen en hoe ze veranderen na en tijdens de vergisting. En uiteraard om ze te drinken. Het plakkerige laagje op het gehemelte maakt dat ik na iedere slok er nog eentje wil nemen.”

Voor welk bier mogen we jou ’s nachts wakker maken?

(Lachend): “Voor welke niet? Ik lust altijd wel een biertje. Dus heel veel maakt het me niet uit, hoewel ik wel altijd weer terugval op een Pils. Ik wil ook niet al te moeilijk doen over bier. Sowieso kan ik erg genieten van de bieren van andere brouwerijen, terwijl ik op mijn eigen bieren altijd veel kritischer ben.”

Wat is je favoriete plek om bier te drinken?

“Dat is toch gewoon in een lekkere bruine kroeg. Net als mijn compagnon Leon van der Burg, heb ik jaren in de horeca gewerkt en dat is toch een plek waar ik me echt thuis voel. Ik moet ook zeggen dat ik dat nu heel erg mis; het aan de bar hangen en gewoon lekker ouwehoeren. Eigenlijk doet de bierkaart er dan minder toe, maar gaat het vooral om de sfeer die er binnen hangt. Is die vergelijkbaar tussen twee buurcafés dan ga ik uiteraard voor de kroeg met het meest uitgebreide assortiment. Toen ik zelf nog achter de bar stond, probeerde ik ook zeker voor een mooi breed aanbod te zorgen.”

Wat je favoriete Nederlandse bierstad?

“Daar mag ik maar één antwoord op geven: Rotterdam natuurlijk! Als ik iets anders zeg, kom ik de stad niet meer in. Haha. Toch overdrijf ik niet. Rotterdam herbergt zoveel mooie brouwerijen en goede biercafé’s. Ik heb hier mijn jeugd doorgebracht, ben er veel uitgegaan en heb dus op diverse plekken zelf gewerkt in de bierwereld. Ik heb al in veel andere mooie Nederlandse steden bier gedronken, maar die kunnen uiteindelijk toch niet tippen aan Rotterdam.” 

Welke brouwerij heeft het meest te gekke artwork?

“Er komen tegenwoordig allerlei mooie labels en etiketten tevoorschijn. Ik vind dat gaaf om te zien. De een is soms nog uitdagender dan de ander. Zelf zijn we ook niet vies van een rare naam of een gek plaatje. Toch moet ik zeggen dat de huisstijl van Duvel me ook erg aanspreekt. Die is natuurlijk veel rustiger en klassieker, maar ook zo herkenbaar! Bij die specifieke hoofdletter D denk ik gelijk aan hun bier. En ook hun glazen kloppen gewoon. Dat merk staat echt als een huis.”

 1. De smaak van: Eva ten Haaf (X-brewing)
  Artikelen | Craft Beer Nieuws | De smaak van...

  De smaak van: Eva ten Haaf (X-brewing)

  Wat is het favoriete bier van Eva ten Haaf van X-brewing? En welk ingrediënt zou zij graag nog eens willen gebruiken in een bier? Wij vroegen haar het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Waarschuwing: je gaat hier waarschijnlijk dorst van krijgen. Proost! 

  Lees meer
 2. De smaak van Martijn Swierstra (brouwerij Martinus)
  Artikelen | Craft Beer Nieuws | De smaak van...

  De smaak van Martijn Swierstra (brouwerij Martinus)

  Wat is volgens Martijn Swierstra van brouwerij Martinus de meest tongstrelende bierspijscombinatie? En wat is zijn favoriete plek om bier te drinken? We ontmoetten deze Groninger brouwer (en muzikant) in zijn domein en vroegen hem van alles over bier. 

  Lees meer