'Ik heb hier letterlijk opgeschreven: dille moet in bier, punt'
Eva ten Haaf brouwt met haar brouwerij X-brewing absoluut geen ‘allemansvriendjes’. De uitgesproken Katwijkse laat zich niet beperken door geboden of regels en maakt het liefst bieren die zich laten typeren als ‘over the top’ en misschien zelfs uit balans. De redactie van Holland Craft Beer sprak haar op Mout festival in Nijmegen en vroeg de brouwer het spreekwoordelijke hemd van het lijf.
Wat is het laatste (goede) bier dat je hebt gedronken?
“Jeetje, hoe heette die nou ook alweer? Iets met Caramel Seasalt Barrel Aged van Big Belly. Wacht hier heb ik het: nummer 10 van de Liquid Desserts serie van Big Belly Brewing. Een dikke Barrel Aged Stout met gezouten karamel en pecannoten. Zwart, zoet en zwaar. Daar houd ik van.”
Welk Nederlands bier zou je zelf gebrouwen willen hebben?
“Iets van Brouwerij Kees. Welk specifiek bier? Dat vind ik moeilijk hoor. Hij brouwt zulke mooie hopkanonnen en daar ben ik gewoonweg liefhebber van. Kees raakt de gevoelige snaar bij mij op het gebied van hoppigheid. Daar heb ik echt respect voor.”
Wat is volgens jou de meest tongstrelende bier en foodpairing?
“Een weizen met vis. En met het oog op de herfst: een bockbier met rood vlees. Nog specifieker heb ik het dan heel onbescheiden over mijn eigen ‘Terragon bock’, genaamd All the leaves are brown, gebrouwen met dragon. Dat is een fantastische combinatie met een medium-rare gebakken biefstuk.”
Welk eigenaardig ingrediënt zou je ooit nog wel eens willen verwerken in een brouwsel?
“Ik houd serieus een lijstje bij van ingrediënten die ik nog eens wil gebruiken voor een bier. Dille staat bovenaan, omdat ik het zo lekker vind. Qua eten past het kruid geweldig bij vis en wanneer ik dat vertaal naar bier denk ik gelijk aan witbier of weizen. Maar dat ligt teveel voor de hand, dus ik ga het mezelf niet makkelijk maken. Hoe en wat weet ik nog niet, maar ik heb hier letterlijk opgeschreven: dille moet in bier, punt.”
Wat is je favoriete stijl bier en waar moet die aan voldoen?
“IPA, kneiterbitter. Nee, wacht. Mijn favoriet aller tijden is de Imperial Russian Stout. En die moet gewoon doen wat er op het etiket aangegeven staat, dat vind ik belangrijk. Staat daar vanille beschreven, maar proef of ruik ik die niet, dan vind ik dat heel jammer. Laat het dan lekker achterwege. (lachend) Noem het gewoon een Stout en we zijn even goede vrienden.”
Voor welk bier mogen we jou wakker maken?
“Spieroïde van SpierBier uit Mijdrecht, die is echt mooi man. Een Russian Imperial Stout die zo goed is gedaan. Een volmout, met een heerlijk romig en vol karakter, gebrouwen zoals het hoort. Die gasten hebben daar trouwens een mooie brouwerij neergezet, niet normaal.”
Wat is je favoriete plek om bier te drinken?
“Craft & Draft en het Arendsnest in Amsterdam. Twee zaken van dezelfde eigenaar. De ene heeft een fantastisch aanbod aan internationale bieren, de ander heeft een geweldig assortiment van eigen bodem. De sfeer bij de twee locaties is trouwens totaal verschillend. Craft & Draft zit meer in mijn hoek qua gezelligheid en informele sfeer, als ik er dan toch eentje moet kiezen.”
Wat is je favoriete Nederlandse bierstad?
“Op het moment is dat Tilburg. Ik heb daar zulke mooie plekken ontdekt op biergebied. Café Slagroom bijvoorbeeld, laat de naam je niet op het verkeerde spoor zetten. Dat is geen koffietentje hoor. Zij hebben daar bieren staan, daar word je helemaal eng van. Even verderop heb je trouwens ook Taphuys met veertig tapkranen. Tilburg heeft sowieso leuke biercafés, er gebeurt daar echt veel.”
Welk bier heeft het meest te gekke artwork?
“Bevog uit Oostenrijk en Amundsen uit Noorwegen springen er voor mij internationaal echt uit. In Nederland moet ik toch mijn eigen artwork noemen, excuses daarvoor (lacht). Een goede nummer twee vind ik ook lastig, er zit zoveel saais tussen. Misschien dan toch de uitstraling van Brouwerij Kees, Bob van Dijk is daar verantwoordelijk voor. Hij ontwerpt ook de etiketten van X-brewing.”
Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwe artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.