Brouwer Rien Polak van Ebontree in Dordrecht brouwt zijn bieren in de Weerter Stadsbrouwerij. Daar heeft hij sinds 2018 zijn eigen vergistingsketel staan. Wij waren wel eens benieuwd naar zijn favoriete bierstijl, de bieren die hij graag zelf had gebrouwen en meer. Daarom vroegen we hem het hemd van het lijf in dit nieuwste 'De smaak van' artikel. We treffen Rien in Limburg, terwijl hij die dag de Ebon Smoked Bock brouwt.

Wat is het laatste (goede) speciaalbier dat je hebt gedronken?

“Kameradenbier van Brouwerij Solaes in Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee. Ze hebben een kleine crowdfundingcampagne gedaan om een nieuwe bottellijn aan te schaffen. Daarvoor zijn ook allerlei pakketten samengesteld. We kennen ze persoonlijk vrij goed, vandaar dat we ze dat steuntje wel wilden geven. Voor de speciaal voor de crowdfunders is het Kameradenbier gebrouwen, een Imperial Stout dat ze twee jaar op vat hebben laten rijpen. De smaak van het vat zat er mooi in. Echt een tof bier, waar ik lekker relaxed van heb genoten.”

Welk Nederlands speciaalbier zou je zelf graag gebrouwen willen hebben?

“Ik heb zoveel wensen op dat vlak, er zijn zoveel leuke speciaalbieren in Nederland... Ik ben sowieso niet zo jaloers aangelegd, maar als ik er dan eentje moet noemen dan zou dat de Juice Punch van brouwerij Frontaal zijn. Mooi van smaak, goed doordrinkbaar en technisch strak gebrouwen.”

Wat is volgens jou de meest tongstrelende bierspijscombinatie?

“IPA met Aziatisch eten vind ik altijd heel gaaf combineren. Niet zozeer bij pittige, maar juist bij heel kruidige gerechten. Bij pittig eten wordt de bitterheid namelijk ernstig versterkt. Dat is niet het gewenste effect. Maar ook een Quadrupel met een stoofschotel of paddenstoelen combineert heel mooi.”

Welk eigenaardig ingrediënt zou je ooit nog eens willen verwerken in een brouwsel?

“Ik ben daar altijd wel creatief mee bezig. Ik doe al veel met koffie en thee en daar blijf ik voorlopig nog wel mee experimenteren. Er zijn nog heel veel soorten thee waar ik wel iets mee wil doen. Op kleine schaal heb ik wel allerlei testbatches gemaakt, waarbij ik probeer smaakomschrijvingen te koppelen aan bieren. Dan ben ik elke keer benieuwd hoe het uitpakt. De ene keer is dat verrassend goed, maar soms botst het te veel of valt de theesmaak helemaal weg. Ik vind thee een tof alternatief voor kruiden. En er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk, dus ik kan nog wel even vooruit.”

Wat is favoriete stijl speciaalbier en waar moet die aan voldoen?

“Persoonlijk heb ik een heel brede smaak. Ik denk dat dit voor veel brouwers geldt. Als ik moet kiezen dan ga ik voor een Imperial Stout, rijk van smaak, volle body en niet al te zoet. Ik ben met mijn eigen Pastry Stout wel een beetje tegen mijn geloof in gegaan want die is wel wat zoeter. Aan de andere kant is het ook niet verkeerd om buiten het eigen smaakprofiel te stappen met een brouwsel. Daar kan ook weer iets verrassends uit komen.”

Voor welk speciaalbier mogen we jou ’s nachts wakker maken?

“Dan ga ik voor de oorspronkelijk Stone IPA. Dat is één van de eerste IPA’s die ik ooit heb gedronken en dat heeft echt mijn ogen geopend. Ik was toen nog hobbybrouwer en dat was een eyeopener voor wat er op dat vlak allemaal kon. Die herinnering is wel iets waarvoor ik wakker mag worden gemaakt. Dat heeft qua smaak echt een wereld voor me doen opengaan.”

Wat is je favoriete plek om speciaalbier te drinken?

“Ik drink het liefst gewoon bij ons thuis of met vrienden. Dan maakt de precieze locatie me niet heel veel uit. Ik ben echt een gezelligheidsdrinker. Het is niet zo dat ik echt een vaste stamkroeg kan noemen waar ik het liefste zit. Het gaat me meer om het gezelschap. Dat is bepalend voor een geslaagde bieravond.”

Wat je favoriete Nederlandse bierstad?

“Dan kies ik Breda of Rotterdam. Ze liggen niet te ver van Dordrecht en hebben allebei toffe brouwerijen. En als ik één van de twee moet kiezen, ga ik toch voor Rotterdam, omdat ze daar nog iets meer diversiteit aan brouwerijen hebben. Hoewel dat ook niet alles hoeft te zeggen. Als je ergens lekker zit, is het soms beter om niet te veel van plek te verwisselen …”

Welke brouwerij heeft het meest te gekke artwork?

“Dat zijn er zoveel. Iedereen probeert zijn bieren toch zo opvallend mogelijk en herkenbaar in de schappen te krijgen. Maar van wat ik de laatst tijd voorbij heb zien komen, springt Cloud Batch 3 van White Dog, ook uit Dordrecht, er wel uit. Het is kleurrijk en strak qua ontwerp, met toch ook met een bepaalde mate van speelsheid. Dat spreekt me echt aan.”

Bieren van Ebontree

Ebontree - Ebon Dark Ale
Ebontree - Ebon Dark Ale
Quadrupel (9%)
Brouwerij Ebontree
Vanaf € 66,31 € 54,80
Ebontree - Ebon Rye 2.0
Ebontree - Ebon Rye 2.0
Pale Ale (2%)
Brouwerij Ebontree
Vanaf € 66,31 € 54,80
Ebontree - Ebon Smoked Bock
Ebontree - Ebon Smoked Bock
Bock (7.5%)
Brouwerij Ebontree
Vanaf € 63,25 € 52,27
Ebontree - Ebon 3C IPA
Ebontree - Ebon 3C IPA
Red Ale (7.2%)
Brouwerij Ebontree
Vanaf € 66,31 € 54,80

 1. De smaak van: Eva ten Haaf (X-brewing)
  Artikelen | Craft Beer Nieuws | De smaak van...

  De smaak van: Eva ten Haaf (X-brewing)

  Wat is het favoriete bier van Eva ten Haaf van X-brewing? En welk ingrediënt zou zij graag nog eens willen gebruiken in een bier? Wij vroegen haar het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Waarschuwing: je gaat hier waarschijnlijk dorst van krijgen. Proost! 

  Lees meer
 2. De smaak van Martijn Swierstra (brouwerij Martinus)
  Artikelen | Craft Beer Nieuws | De smaak van...

  De smaak van Martijn Swierstra (brouwerij Martinus)

  Wat is volgens Martijn Swierstra van brouwerij Martinus de meest tongstrelende bierspijscombinatie? En wat is zijn favoriete plek om bier te drinken? We ontmoetten deze Groninger brouwer (en muzikant) in zijn domein en vroegen hem van alles over bier. 

  Lees meer