Ramses Snoeij van Brouwerij Ramses Bier

Brouwerij van Ramses Bier onder het roet

Het toch al bewogen 2020 is voor Ramses Bier in Hooge Zwaluwe geëindigd als absoluut rampjaar. Een brand heeft de brouwerij van Ramses Snoeij onder een dik pak zwarte roet gelegd. Het is ondertussen ruim een maand geleden, maar er is tot nu toe weinig ruchtbaarheid aan gegeven. “Zo zit ik in elkaar. Elke keer dat iemand interesse en medeleven toont, is dat emotioneel weer iets om te verwerken. Het is best pittig om dat verhaal elke keer te doen.”

Het dorp ten noorden van Breda is al ruim zeven jaar thuishaven voor Ramses, ook heeft hij jaren in de directe omgeving gewoond. De brouwer loopt echter al veel langer mee in de bierwereld; daarvoor brouwde hij zijn bieren bij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Er mag gesteld worden dat Snoeij bij de eerste lichting craft-brouwers van Nederland zat. “Ik ben een soort halve Amerikaan. Als jonge kerel heb ik meer dan vijf jaar in de VS gestudeerd en gewerkt. Daar ben ik besmet geraakt met het craft bier virus en daar wilde ik in Nederland iets mee doen,” kijkt hij terug op het begin van zijn brouwersloopbaan. De Brabander brouwt met succes zijn eigen Ramses bieren maar werkt ook als brouwerij-verhuurder en brouwt bieren in opdracht.

Schoonste brouwinstallatie ter wereld

Snoeij wil de ‘ramp’ niet bagatelliseren maar noemt het een ‘klein brandje dat gelukkig wel echt een brand was'. Dat vraagt om enige toelichting. “Het is vooral de rook en roetschade die zeer doet, maar het heeft wel even gebrand. Verzekeringstechnisch was dat het goede nieuws, daarvoor zijn we verzekerd maar voor schade van smeulen niet. Dan was het einde oefening geweest,” zegt hij stellig. De brand is begonnen bij de heftruck, blijkt uit onderzoek - hoogstwaarschijnlijk bij de accu of de oplader daarvan. De gevolgen van het ‘kleine brandje’ zijn door de roetvorming echter enorm. Al het staal in de brouwerij is aangetast door de vrijgekomen stoffen. “Alle tanks kregen roestvorming door het zoutzuur dat vrijkomt bij het verbranden van kunststoffen. Een soort spinnenwebben zijn op het rvs geland. Gelukkig waren de meeste tanks leeg,” zegt Snoeij.

Zijn geduld werd in die eerste dagen flink op de proef gesteld: de experts moesten er hun onderzoek afronden voordat de brouwer en een door hem ingehuurd professioneel schoonmaakbedrijf naar binnen mochten. Hij is zijn gevoel voor humor duidelijk niet verloren. “Pas een week later kon ik aan de gang, maar nu heb ik wel de schoonste brouwinstallatie ter wereld,” lacht hij.

Brouwerij Ramses Bier

Foto: Het schoongemaakte rvs veilig onder plastic.

Brouwinstallatie en biervoorraad kunnen redden

Die eerste weken zijn spannend geweest, geeft Snoeij toe. Hij heeft zelf veel de handen uit de mouwen gestoken en geholpen met de schoonmaak. Dat hij zijn installatie en de voorraad grotendeels heeft kunnen redden, is wat hem nu op de been houdt. “Als ik een half jaar op een nieuwe installatie zou moeten wachten, zou dat de doodsteek zijn geweest. Zeker in dit coronajaar, om het zo maar te noemen.”

De ondertussen ‘brandschone’ installatie staat onder plastic, waarna de andere ruimtes in het pand van de brouwer aan de beurt zijn. Het magazijn wordt verder leeggehaald om de ruimte grondig te reinigen. Ondertussen gaat het dagelijks werk ook gewoon door. De etiketteermachine is naar de schone productieruimte verhuisd om verder te gaan met het labelen van flessen. “Om toch door te kunnen werken zijn we nu aan het schuiven met spullen en machines. Ondertussen gaat het schoonmaken onverminderd door.”

Brouwerij Ramses Bier

Foto: de brouwerij in betere tijden.

‘Best pittig om dat verhaal te doen’

De enorme schoonmaakklus kost tijd. Het is precies waarom Snoeij in de eerste weken weinig ruchtbaarheid aan het voorval heeft gegeven. Hij stortte zich liever, met respect voor alle goedbedoelde belangstelling, op het werk dat gedaan moest worden. “Elke keer dat iemand interesse en medeleven toont, is dat emotioneel weer iets om te verwerken. Het is best pittig om dat verhaal elke keer te doen. En het kost tijd. Die tijd gebruik ik op het koment liever voor het opruimen,” vertelt de brouwer.

Dat het straks allemaal weer netjes is opgeruimd in Hooge Zwaluwe staat vast. Veel van zijn voorraad is verplaatst naar een externe opslag, opgehaald door zijn vrienden van de Scheldebrouwerij. De fusten zijn grotendeels richting BRACK, het proeflokaal dat hij runt samen met onder andere Brouwerij Bliksem in Breda. Daarnaast maakt Snoeij van de gelegenheid gebruik om te ‘ontspullen’. “Het ruimt lekker op, en dat voelt goed. Eindelijk tien jaar lang verzamelde zooi sorteren en opruimen. We hebben een grote container staan waar we alles in pleuren dat weg kan.”

Van de voorraad bier hoeft nagenoeg niets weggegooid te worden. Die was bovendien, dankzij corona perikelen, de helft minder dan normaal. Collabs waar Snoeij trots op is, zoals die met Vet & Lazy en Oldskool, zijn ook gered uit de puinhoop. Hij heeft in Electron, een kunstenaarscollectief in Breda, een partij gevonden die hem wil helpen met ‘omdozen’ ofwel het opnieuw verpakken van zijn bieren. “Al mijn bier zat gelukkig in flessen, anders had ik vanuit de tanks al mijn bier moeten laten wegstromen. Er is weinig hitte vrijgekomen, de flessen en daarmee de inhoud hebben er geen last van gehad. De dozen wel door al het roet, die kan ik zo niet verkopen.” 

Brouwerij Ramses Bier

Een zonnige toekomst voor Ramses Bier

Snoeij concludeert dat 2020 een slecht jaar was, zoals dat geldt voor velen. Toch durft hij voorzichtig optimistisch naar de toekomst te kijken. Er staat alweer veel moois op de planning. Nieuwe releases, waaronder een Eisbock en een Dubbel die ligt te rijpen op wijnvaten. “In januari ga ik sowieso gewoon weer brouwen. Daar heb ik zin in, er staat een drukke planning klaar voor de eerste maanden van het jaar.” 

In die drukke planning is BRACK ook opgenomen. Het proeflokaal was deze zomer een enorm succes vertelt Snoeij. De unieke industriële locatie aan de Belcrumhaven wordt in 2021 tijdelijk verlaten zodat deze gereed gemaakt kan worden voor de nieuwe brouwinstallatie van Bliksem. “We verkassen voor anderhalf jaar naar een naastgelegen gebouw, waar we ook de beschikking hebben over een grote binnenruimte. Ook bij slecht weer goed toeven dus. Daar gaan we hopelijk op dezelfde voet verder. Heel Breda weet ons te vinden en ook daarbuiten. Jong en oud,” zegt Snoeij enthousiast. Het is inspirerend om zoveel positiviteit te bespeuren aan het einde van 2020. Voor deze brouwer is het vanzelfsprekend: “Ja, ik zie de toekomst zonnig in. Ik moet wel, anders kan ik net zo goed stoppen. Maar ik geloof ook echt dat alles goed komt.”

Om Ramses uit de brand te helpen, hebben we het 'HELP RAMSES UIT DE BRAND PAKKET' samengesteld. Bestel het pakket en help Ramses er weer bovenop! 

De bieren van Brouwerij Ramses Bier

HELP RAMSES UIT DE BRAND
HELP RAMSES UIT DE BRAND
Bierpakket
Holland Craft Beer
Vanaf € 45,87 € 37,91
Ramses Bier - Den Dorstige Tijger
Ramses Bier - Den Dorstige Tijger
India Pale Ale (6%)
Brouwerij Ramses Bier
Vanaf € 33,35 € 27,56
Ramses Bier - Trilobiet
Ramses Bier - Trilobiet
India Pale Ale (9%)
Brouwerij Ramses Bier
Vanaf € 41,36 € 34,18
Ramses Bier - IBIS
Ramses Bier - IBIS
Lager (5.4%)
Brouwerij Ramses Bier
Vanaf € 33,35 € 27,56
Ramses Bier - Naar de Haaien
Ramses Bier - Naar de Haaien
Smoked Bieren (6.6%)
Brouwerij Ramses Bier
Vanaf € 38,61 € 31,91

 1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
  Craft Beer Nieuws

  Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

  Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

  Lees meer
 2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
  Craft Beer Nieuws

  Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

  Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

  Lees meer