Bossche brouwers aan de vaart

Muziek en bier komen samen in brouwpodium Bossche Brouwers aan de Vaart

Iets voorbij het middaguur, op een tropische dag in augustus, brandt de zon ongenadig in hartje Den Bosch. Gelukkig heeft het industriële terrein rondom de Bossche Brouwers aan de Vaart genoeg schaduwplekjes. Terwijl we met mede-oprichter Leonard Hamers op het terras zitten voelen we zelfs een licht verkoelend briesje. Vanzelfsprekend bestellen we een koud glas bier. Genoeg te kiezen; van de brouwer zelf, maar verder ook een mooie variatie aan (Nederlands) craft bier.

Het verhaal van de brouwerij begint op het schoolplein. Tenminste, dat is de romantische en verkorte versie. Bij aanvang van zijn grote 'brouwplannen' was Hamers nog art director bij een uitgeverij. Tot 2017 brouwt hij hobbymatig, dikwijls in gezelschap van zijn vrienden. Met die vriendengroep gaat hij op zoek naar een vaste plek om te brouwen. “Een ruimte van vijfentwintig tot dertig vierkante meter was het plan. Totdat ik tegen een locatie aanliep die bijna drie keer zo groot was, hier op de Tramkade. De bijbehorende - serieuze - huur zorgde ervoor dat alle vrienden afhaakten,” zegt Hamers.

Brouwerij met een bar en wat tafels en stoelen

Op dat moment komt Victor Kooijmans in beeld. De Bosschenaren kennen elkaar van het pleintje bij de school van hun kinderen. Kooijmans is in Den Bosch eigenaar van Coreworks, een bedrijf dat (tijdelijke) constructies bouwt voor festivals en evenementen en heeft daarnaast camping de Lievelinge in Vuren. Een ondernemer die de plannen van Hamers in de zesde versnelling zet. Samen schakelen de nieuwbakken compagnons over naar een steeds groter plan, vertelt Hamers: “Het idee voor een brouwerijtje werd met de komst van Victor een brouwerij met een bar en wat tafels en stoelen, zodat we ons eigen bier konden serveren.”

Door het ontbreken van een horecavergunning op de beoogde locatie werd het ondernemersplan van het tweetal als vanzelf naar een nog hoger plan getild. “Muziek, nu heel belangrijk in ons concept, was eerst eigenlijk geen onderdeel binnen hetgeen we samen wilde opzetten. Pas toen we onze huidige locatie voor het eerst binnenliepen werd dat ineens duidelijk. Hier is ruimte voor live muziek, al zag vooral ik dat nog niet direct,” lacht Hamers.

Interieur van de Bossche brouwers aan de vaart

‘Als brouwer zoek je een schone ruimte’

Hij typeert het oude silogebouw van mengvoederfabriek De Heus destijds als één van de meeste vieze plekken van Den Bosch. Als je nu het hippe interieur van het brouwpodium ziet, is dat niet meer voor te stellen. Binnen hangen enorme silomonden als stalen kroonluchters boven een strakke betonnen vloer, een walhalla voor liefhebbers van een industriële setting. Hamers vertelt dat hij dit ruim drie jaar geleden ook niet had kunnen bedenken. Dezelfde ruimte waar we nu in staan, stond toen vol met transportbanden. De silo’s reikten letterlijk tot aan de vloer. “Als brouwer zoek je een schone ruimte. Gietvloer, betegelde wanden en een goede afvoer. Hier troffen we dooie beesten, oude machines en rottend voer aan. Ik zag het niet gelijk zitten," herinnert de brouwer zich.

Zijn compagnon Kooijmans, gesteund door zijn technische en creatieve inzicht, zag de mogelijkheden van het pand wel direct en wist Hamers toch te overtuigen. Bovendien treedt op dat moment een extra partner toe tot de onderneming: Arie van de Brand, een horecaondernemer die zijn sporen al had verdiend in Den Bosch. Hij voorzag het plan van de nodige horeca ervaring en expertise. Na een jaar keihard klussen, met behulp van een heftruck en talloze vrienden, wist het drietal het verweerde pand om te toveren tot horecazaak met eigen brouwerij. “We hebben ons plan aangepast aan de locatie en daar geen moment spijt van gehad,” concludeert Hamers terugkijkend op de opbouwfase van Bossche Brouwers aan de Vaart.

Foto uit 2017 van voor de verbouwing
Foto uit 2017: begin verbouwing silogebouw

Brouwpodium met aangepaste programmering

Bossche Brouwers is een welkome toevoeging gebleken aan hetgeen Den Bosch te bieden heeft op het gebied van bier(brouwen), uitgaan en livemuziek. Laatstgenoemde is volgens Hamers een categorie waar zijn brouwpodium een mooie rol vervult in de stad. De locatie aan de Tramkade biedt bands, die nog te klein zijn voor poppodium Willem Twee, de kans om hun kunsten te vertonen. “Het is zo jammer hoe het nu gaat. In de huidige situatie hebben we voor bands niet veel plek meer. Door de maatregelen omtrent corona zijn we tijdelijk overgestapt op acts in een kleinere setting, zoals singer-songwriters of dj’s,” vertelt de brouwer annex programmeur.

Op het podium naast de bar in het proeflokaal staan op het moment tafels en stoelen opgesteld. Even geen ruimte voor achtkoppige ska of punkbands. Met pijn in zijn hart kiest Hamers in deze roerige tijden voor minder volume, minder opbouwtijd en meer ruimte in de zaak. “Het is simpelweg beter te combineren met een verplicht zittend publiek. Normaal wil je de dansvloer vullen als artiest, maar nu mag dat natuurlijk niet.”

Staan is pils, zitten is speciaalbier

Normaal gesproken zijn er ieder weekend bands met eigen repertoire te vinden bij Bossche Brouwers. Met een alternatieve programmering kiezen zij niet de meest gemakkelijke weg, maar daar ligt nu eenmaal de passie van beide ondernemers. Ook zitten onder concertpubliek niet per se veel ‘speciaalbierdrinkers’, vermoedt Hamers. “Bij bandjes geniet het publiek, vaak in gezelschap van meerdere vrienden, staand van de muziek. Dan kiezen ze toch sneller voor een rondje pils van een bekend merk. Maar zodra ze plaatsnemen aan tafel gaan ze toch sneller voor een bijzonder bier van ons uitgebreide menu. Even kort door de bocht; staan is pils, zitten is speciaalbier.”

De Bossche Brouwers

Bossche brouwers met vrienden

We nemen de trap naast het podium omhoog naar de brouwerij van Hamers. Het is klein, maar van alle benodigde techniek voorzien. Een installatie waar hij het liefst, vergezeld door dezelfde vrienden als die van het begin van dit verhaal, 180 liter per week brouwt. “Er is in mijn vriendengroep nog steeds veel animo om te komen helpen met brouwen. Gelukkig, want je moet toch minstens met zijn tweeën zijn om alles scherp in de gaten te houden. Bovendien is het vele schoonmaken ook een stuk leuker, wanneer ik niet in mijn eentje ben,” lacht de brouwer.

Hamers beperkt zich niet tot een klassieke blond of tripel maar experimenteert graag met varianten van bekende bierstijlen. Een dubbel met zoethout of een blond bier gebrouwen met sinaasappelschillen en koriander zijn exemplarisch voor de brouwstijl van de Bossche Brouwers. De brouwsels vloeien vrijwel allemaal uit de pomp van het eigen proeflokaal. “We hebben absoluut niet de ambitie om bij de lokale Jumbo in de schappen te staan. Vooralsnog is ons bier alleen hier te verkrijgen, hoewel we soms ook wel brouwen voor andere partijen, zoals bedrijven of laatst voor een festival hier in Den Bosch,” vertelt Hamers over de brouwactiviteiten.

Gezellig zitten borrelen aan de Tramkade

Ondanks een matig gevulde agenda is Hamers niet somber over de toekomst. De locatie waar de ondernemers hun plan op hebben aangepast, sleept ze nu door onzekere tijden. “De enorme oppervlakte waar we hier mee kunnen werken, zorgt ervoor dat wij er minder last van hebben dan andere locaties. We hebben dat vooral gemerkt met het heerlijke terrasweer van de laatste tijd,” klinkt het gematigd positief.

De bands die voor de komende tijd geprogrammeerd staan, zijn ‘meer mainstream’ dan Hamers zou willen. “Ik kan wel een toffe punkband uit Rotterdam neerzetten, maar dat gaat in deze huidige situatie echt niet werken. Zodra het weer kan ga ik meteen weer programmeren zoals we altijd deden.” Tot die tijd moet het brouwpodium het hebben van mensen die gezellig zitten te borrelen aan de Tramkade. “Die drinken dan wel weer meer speciaalbier,” lacht Hamers.

De bar bij de Bossche Brouwers aan de Vaart

  1. Hoe stel ik de juiste bierkaart voor mijn klanten samen?
    Artikelen | Horeca (Zakelijk)

    Hoe stel ik de juiste bierkaart voor mijn klanten samen?

    Je hebt een horecazaak en je wilt je bierkaart op een originele manier vullen. Wij hebben een handige aanpak en een berg tips verzameld. Deel 1 van deze blogserie: doelgroepen en persona's.

     

    Lees meer
  2. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer