Texel tips voor bierliefhebbers | Holland Craft Beer

Toeristische tips voor smaakvolle rondgang op Waddeneiland

Met de Skuumkoppe als koploper breidt Texel de bierkaart voor de eilandbezoeker nog elk jaar verder uit. De grote blikvanger van de Texelse Bierbrouwerij heeft wel iets in gang gezet. Inmiddels zijn er vijf brouwerijen (van micro tot groter), diverse goed gesorteerde speciaalbiercafé’s en een breed bovenlokaal aanbod bij de slijter. De redactie van Holland Craft Beer nam de proef op de som.

Geert Bosscha was jarenlang ‘tapwacht’ op het eiland. Nadat hij zijn café-restaurant Bruintje Beer in 2011 in Den Burg had verkocht, gaf het hem de kans om "ongegeneerd bij anderen in de keuken te kijken," lacht hij. Omdat het horeca-gen ook bij dochter Noëlle steeds meer begon te kriebelen, trokken Bosscha en zijn vriendin Renate van Steinvoorn de stoute schoenen aan en werkten ze de plannen uit om in De Koog een nieuw speciaalbiercafé te openen: Burgers, Beers & Blues. Zoals de naam al doet vermoeden kunnen de gasten er ook genieten van lekker eten en goede muziek.

De liefde voor speciaalbier zat er al vroeg in. Ook in zijn vorige café in Den Burg speurde Bosscha continu naar nieuwe bieren. “Het aanbod was toen heel beperkt, we hadden voornamelijk wat Belgische en Duitse bieren. Echt niks vergeleken bij nu.” Vol trots wijst hij op de koelkasen vol flessen en blikken. Hoewel één koeling helemaal door de Texelse Bierbrouwerij wordt ingenomen, is de variatie in aanbod enorm. We zijn onder de indruk. Van Steinvoorn glundert: ze is verantwoordelijk voor de inkoop. “Er valt zoveel moois te halen in eigen land, dat we niet eens over de grens kijken.”

Texel tips voor bierliefhebbers | Holland Craft Beer

Mensen gunnen zichzelf iets lekkers

Sinds het seizoen is geopend, na de versoepeling van de corona-maatregelen, is het een drukte van belang. Vooral het speciaalbier loopt als een speer, vertelt Renate. “Mensen zijn er echt uit en gunnen zichzelf iets lekkers. De Skuumkoppe blijft de hardloper, maar ook de andere bieren kunnen we blijven aanvullen.’ Bosscha knikt: ‘Het mooiste vind ik als ze al met Untappd op het scherm binnen komen. Niet dat ik zo dol ben op al die mobieltjes, maar vaak zijn zulke gasten wel goed voorbereid. Ik vind het extra mooi als we zulke liefhebbers toch ook nog kunnen verrassen.’

Collega Heino Huizing van De Slock in Den Burg heeft van de gemeente na de lockdown de toestemming gekregen om het terras flink uit te breiden. Dat betekent meters maken voor hem en zijn vrouw / compagnon Sita Mijwaard. “Op de topdag had ik bijna 17 kilometer onder de schoenen. Het craft bier vliegt hier de zaak uit. En dan is het mooi als daar ook enkele lokale brouwerijen tussen zitten, in het kader van #supportyourlocal,” stelt Mijwaard.

De Slock heeft een trouwe groep lokale klanten. “Natuurlijk krijgen we ook toeristen binnen, maar er is ook een vaste groep liefhebbers die hier regelmatig langskomt voor een craft bier. Ook omdat ze weten dat we hier de bierkaart geregeld vernieuwen, zodat er genoeg nieuwe smaken te vinden zijn.

Texel tips voor bierliefhebbers | Holland Craft Beer

‘We proberen de gasten toch wat extra’s te bieden’

Huizing organiseert jaarlijks het plaatselijke Speciaalbier Festival. “Dit jaar gaat dat helaas niet door, maar er worden wel allerlei andere activiteiten georganiseerd, zoals diverse online evenementen, om de gasten toch wat extra’s te bieden. Craft bier speelt daarin vaak een centrale rol.”

Joscha Schoots van Brouwerij De Boei in Den Hoorn merkt ook dat liefhebbers andere manieren bedenken om samen van leuke evenementen en lekkere producten te genieten. Op zijn Landgoed De Bonte Belevenis kan hij weer bezoekers ontvangen. Behalve bier, worden er bijvoorbeeld ook jam, brood, likeuren en whisky geproduceerd verwerkt. “Het maken van bier en Whisky heeft veel raakvlakken. We hebben momenteel een bier dat we op een Whiskyvat laten rijpen. Daar is ook steeds meer animo voor,” vertelt Schoots, die wekelijks meerdere proeverijen houdt. 

Huizing heeft geregeld een bier van De Boei in het assortiment. “Joscha is goed in het creëren van fijne smaken, met oog voor het lokale op Texel. Dat spreekt me aan. Net als De Dogger, die hier laatst met een heel lekkere stout binnen kwam. Echt een verrukkelijk bier, gebrouwen in Oudeschild. Heel kleinschalig, maar daarom niet minder goed.”

Een prima plek om te onthaasten

En is er nog een goede strandtent op Texel, voor een lekker glas speciaalbier? Bosscha: “Dan is Paal 12 echt een aanrader. Sowieso is het een goede plek om te onthaasten, want wifiloos en die aanpak van de uitbaters spreekt me er erg aan. Met uitzicht op de Noordzee is dat een mooie plek om te vertoeven. 

Wat mag er niet op de Texelse craftbierlijst ontbreken als het gaat om foodpairing? Schoots: “Op ons eiland worden ook verrukkelijke kazen gemaakt door verschillende kaasboerderijen. Ook het op Texel geweide lamsvlees combineert prachtig met de craftbieren die hier worden gebrouwen.”

Van Steinvoorn komt op de valreep nog met een toepasselijke tip. “Slijter Jan de Wit in Den Burg heeft het beroemdste Texelse kruidenbitter, namelijk het ‘Juttertje’ ontwikkeld, een drankje dat de perfecte afsluiter kan zijn van een avondje speciaalbier drinken.”

En inderdaad, dat smaakt!

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwe artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.

 1. Hoe stel ik de juiste bierkaart voor mijn klanten samen?
  Artikelen | Horeca (Zakelijk)

  Hoe stel ik de juiste bierkaart voor mijn klanten samen?

  Je hebt een horecazaak en je wilt je bierkaart op een originele manier vullen. Wij hebben een handige aanpak en een berg tips verzameld. Deel 1 van deze blogserie: doelgroepen en persona's.

   

  Lees meer
 2. Het juiste bier voor mijn klanten: gebalanceerde bierkaart
  Artikelen | Horeca (Zakelijk)

  Het juiste bier voor mijn klanten: gebalanceerde bierkaart

  Je hebt een horecazaak en je wilt je bierkaart op een originele, maar ook weloverwogen manier vullen. Met de aanpak en tips uit dit 2e deel van onze blogserie stel jij een gebalanceerde bierkaart samen! 

   

  Lees meer