Wendy En Yoeri brouwers van Lignum Craft Bier Almere

‘Minder is soms ook meer’ voor Lignum Craft Beer

Het getuigt van lef en ambitie; de stap maken van hobbybrouwers naar brouwerijhuurders middenin deze roerige tijden. Yoeri en Wendy Boom in Almere durfden het aan, zeker toen hun werk stil kwam te liggen tijdens het uitbreken van de corona-crisis. Ineens hadden ze tijd om hun droom te verwezenlijken. Die kans grepen ze met beide handen en in augustus 2020 is Lignum Craft Beer in Almere officieel van start gegaan.

Yoeri en Wendy leerden elkaar vijftien jaar geleden kennen tijdens het festival Lowlands. Ondertussen zijn ze al dertien jaar getrouwd. “Het eerste biertje dat we deelden was dus een Grolsch pilsje,” lacht Yoeri. Zelf had hij toen nog niet kunnen denken wat er samen aan mooie bieren te ontdekken viel, maar in de jaren die volgden deden ze dat volop - en vaak in verre oorden. Yoeri: “Ik ben langeafstandspiloot bij een Duitse luchtvaartmaatschappij. Jarenlang hebben we daar samen gebruik van gemaakt en veel van de wereld gezien. En ondertussen hebben we ook veel geproefd. Samen hebben we ontelbare cafés, brewpubs en bottelshops bezocht in het buitenland, met name in de Verenigde Staten.” 

Goede scores op NK amateurbierbrouwen

Tijdens een interne opleiding ontmoet Yoeri een collega-piloot die gepassioneerd hobbybrouwer is. De vonk springt op hem over en hij maakt op zijn beurt Wendy enthousiast om zelf iets te brouwen. Wendy: “Zoals dat bij velen gaat begonnen we met moutextracten en siroopblikken. Dat voelde niet goed, dus zijn we snel overgestapt op volmout, waardoor we letterlijk de smaak te pakken kregen.” 

Veel van hun vrije tijd gaat zitten in hun brouwhobby. Het stel doet ook al jaren regelmatig mee met het Open Nederlands Kampioenschap amateurbierbrouwen, kortweg ONK. “Daar haalden we eigenlijk altijd goede scores. Door de jaren heen hebben we veel eigen recepten ontwikkeld. Daardoor kregen we steeds vaker het gevoel dat we er iets mee moesten doen,” vult Yoeri aan. 

Het stel speelt al sinds 2012 met het idee een eigen brouwerij te starten. Door de coronacrisis is het werk van Yoeri stil komen te liggen. Wendy, parttimer in de horeca, heeft ook ineens de handen vrij. Hun plannen krijgen daarmee in 2020 ineens de ruimte om in een hogere versnelling te gaan. “We hebben lang getwijfeld hoor. Want hebben we hier straks ook nog wel tijd voor? En we moesten nog een goede locatie vinden om in het groot te brouwen,” legt Yoeri uit. Uiteindelijk belanden ze met hulp van Michel Ordeman van Jopen Bier bij de Weerter Stadsbrouwerij, van Erwin Strijbosch. “We zijn Michel erg dankbaar voor die tip. Hij deed van alles uit de doeken. Waarom zouden wij struikelen over dezelfde stenen, was zijn boodschap.” 

Yoeri Boom brouwer van Lignum Craft Beer

Van zestig naar duizend liter bier brouwen

Bij het eerste bezoek aan Weert voelen ze gelijk een klik met de Limburgse brouwer, die zelf bieren maakt onder de naam De Brouwschuur. Yoeri: “Hij heeft een schat aan ervaring en voor ons gevoel dezelfde visie op brouwen. Wij hebben als hobbybrouwers al nooit gekort op ingrediënten en dat wilden we in het groot ook niet doen. Gewoon brouwen zonder concessies.” Wendy vult hem aan: “Plus het feit dat hij ons zelf liet ontdekken. Daarnaast is er veel mogelijk in goed overleg, ook qua planning. Zeker gezien het feit dat de Weerter Stadsbrouwerij qua capaciteit al behoorlijk vol zit.“

De stap van een zestig liter thuisbrouwinstallatie naar het grote werk met een duizend liter ketel zorgt voor de nodige opwinding bij de Almeerders. “Van tevoren vonden we het allebei best spannend hoor, maar als je eenmaal bezig bent overheerst het blije gevoel. Met een glimlach op het gezicht liepen we te sjouwen met zakken mout. Heel onwerkelijk vergeleken met de hoeveelheid spullen die wij normaal gebruikten,” legt Wendy uit. Ondertussen heeft Lignum al twee keer gebrouwen in Weert. Daarmee heeft de brouwerij inmiddels twee bieren in het assortiment: Strongbark (een Tripel) en Duitse Dot, een Altbier.

Altbier als onbekende en onderscheidende bierstijl

Altbier is een traditionele Duitse bierstijl die in Nederland nog niet veel gebrouwen wordt. Het is dan ook een bewuste keuze van Lignum om juist met dit bier als eerste naar buiten te treden. “Ik werk al twintig jaar in Duitsland, en dan ook nog in Düsseldorf; thuishaven van Altbier. Bovendien is de bierstijl een ideaal ‘session bier’. Het past bij zoveel gelegenheden, maar is wel complex en interessant genoeg. Hoppig, moutig en doordrinkbaar. En het is onderscheidend in het huidige aanbod in Nederland,” verklaart Yoeri de keuze voor de relatief onbekende bierstijl. Toch is het Wendy die waarschijnlijk doorslaggevend is geweest: “Het is nu eenmaal één van mijn favoriete bierstijlen. En we willen graag laten zien dat het niet altijd schreeuwerig hoeft.”

En dat is precies waar Lignum voor staat. "Minder is soms ook meer," klinkt het vol vertrouwen. Ze willen laten zien dat bieren spannend genoeg kunnen zijn zonder gekke toevoegingen. “Er hoeft wat ons betreft geen kruidenkastje geleegd te worden in een brouwsel. Liever concentreren we ons op de verhouding van goede basisingrediënten, het manipuleren van de gist en het experimenteren met de vergisting zelf. En dat is zeker niet saai,” vertelt Yoeri enthousiast. Daar is Wendy het volledig mee eens: “Het hoeft niet altijd een Pastry Sour of een Barrel Aged Stout te zijn. We houden beiden wel van stijlen die ondervertegenwoordigd zijn.”

Yoeri en Wendy van Lignum Craft Beer

Lignum is klaar voor de toekomst

Uiteraard komt er meer kijken bij het runnen van een brouwerij dan alleen het brouwen zelf. Sommige facetten van het ondernemerschap zijn wennen gebleken voor de Almeerders. “Acquisitie is zo’n ding. De verkoop vonden we het meest spannend - en natuurlijk zijn we ook niet in een gemakkelijke tijd begonnen. Holland Craft Beer is voor ons een goede partner. Multibier bleek nog net even te groot,” lacht Yoeri. 

Daarnaast moest het marketingapparaat op gang komen. “Social media is bijvoorbeeld helemaal niet mijn ding en gelukkig Wendy’s afdeling,” zegt hij. Wendy lacht: “Het is ook niet per se mijn favoriete tijdverdrijf. Je hebt mij gewoon aangewezen. Ach, iemand moet het doen.” De website en vooral het schrijven van content was een flinke kluif voor het stel ("Daar is behoorlijk wat bier voor nodig geweest"), maar ze zijn trots dat alles gereed en ondertussen op dreef is.

Lignum is klaar voor de toekomst, luidt de conclusie. Maar hoe ver reiken de dromen en hoe groot zijn de toekomstplannen eigenlijk? Yoeri:“Eerst de productie opschroeven en meer verschillende bieren op de markt brengen. En veel op festivals staan, zodra dat weer kan. Uiteindelijk is een eigen brewpub een droom, en dat hoeft niet in Almere te zijn. Misschien niet eens in een stad.” Wendy springt bij: “Het allerleukste lijkt mij een omgebouwde caravan en daarmee langs festivals. Daar is de sfeer goed en zijn de mensen altijd blij. Een soort rondreizende brouwerij, dat klinkt mooi.”

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer