Jopen Bier

Jopen Craft Beer

 

In 1994 vierde ons stadje Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om deze ooit zo glorieuze brouwers-stad eer aan te doen herintroduceerden we destijds twee vergeten Haarlemse bieren. De reacties varieerden van ‘Oeh lekker’ tot ‘Kunnen jullie niet vaker dan eens in de 750 jaar zulk fantastisch bier voor ons brouwen?

En zo werd brouwerij Jopen, vernoemd naar de grote biervaten van vroeger, geboren. Sindsdien brouwen we vol enthousiasme craft bier dat anders is dan normaal. Van heerlijke hoppige IPA tot onorthodoxe Caramel Seasalt Brownie Stout. Brouwsels die misschien tegen wat heilige huisjes schoppen maar geloof ons: tradities zijn best buigzaam.

Zo hebben we een kerk als brouwerij. Hier kun je naast hemelse bieren en borrel bites in ons Grand café ook aanschuiven in ons restaurant, waar craft en cuisine samensmelten.

 

De Historie van Jopen Bier

Die Goeie Ouwe Tijd - 14e Eeuw

We gaan terug naar waar het ooit allemaal begon… Ons stadje Haarlem is één van de grootste brouwerssteden van Nederland. Brouwerijen draaien op volle toeren en het bier wordt in ‘Jopen’, biervaten van 112 liter, over rivier het Spaarne vervoerd.

Alles in de Mix - 15e Eeuw

Bier wordt een belangrijk exportproduct van Haarlem. Het Haarlemse bier is tot ver over de grenzen bekend. Om de kwaliteit te bewaken stelt het stadsbestuur brouwerskeuren op die het brouwproces tot in detail beschrijven. Koyt, gebrouwen met een kruidenmengsel, is zelfs het meest gedronken bier van Antwerpen.

Hop, Hop! - 16e Eeuw

In 1501 wordt in Haarlem een stadsrecept opgesteld met hop als ingrediënt. Hop geeft het bier de kenmerkende bittere smaak en een vollere afdronk.

Sinte, Sinte Maarten - 16e Eeuw

Brouwers verenigen zich in het Sint Maartensgilde. Sint-Maarten is de beschermheilige van de Haarlemse brouwersgilde. Een aantal leden zitten ook in het stadsbestuur en vormen het corps van officieren van de Haarlemse schutterijen. De Haarlemse meesterschilder Frans Hals legt hen vast op zijn schutterstukken.

67.500.000 Liter - 17e Eeuw

Op het hoogtepunt, rond 1648, wordt 67.500.000 liter gebrouwen!

Afscheid nemen bestaat niet - 1916

De markt voor bier wordt steeds kleiner. In de achttiende eeuw loopt de bierproductie hard terug door hoge accijnzen en de populariteit van koffie, thee en Pilsener. De laatste Haarlemse brouwerij, Het Scheepje, sluit in 1916 de deuren.

Jopen wordt geboren - 1994

In 1994 viert ons stadje Haarlem haar 750-jarig bestaan. Om dat te vieren gaan we in de stadsarchieven op zoek naar bierrecepten. En zo herintroduceren we het Haarlemse bier. Met Hoppenbier uit 1501 luiden we op 11 november 1994 het feestjaar in. En zo werd brouwerij Jopen, vernoemd naar biervaten, geboren.

First Contact

“Kunnen jullie niet vaker dan eens in de 750 jaar zulk fantastisch bier voor ons brouwen?” Zo gezegd, zo gedaan! En de volgende droom dient zich al snel aan. Hoe tof zou het zijn om de Haarlemse brouwtraditie in ere te herstellen?

De Kerk - 2010

Sinds 2010 wonen we in de Jopenkerk, de voormalige Jacobskerk. Een brouwerij met grand café en restaurant in hartje Haarlem. Eindelijk, Jopenbier kan in Haarlemse ketels gebrouwen worden!

Tap Room - 2014

Maar Jopen groeit en groeit. In de Haarlemse Waarderpolder nemen we een nieuwe, moderne bottellijn, voor het afvullen van bier, in gebruik. Daarbij openen we de Jopen Tap Room. Deze locatie biedt als een skybox zicht op het brouwproces van Jopen.

The Brewery - 2015

Goed nieuws voor Jopen. Om nóg meer lekker bier te brouwen, openen we een tweede brouwerij in de Waarderpolder.

Gloriously Good - 2015

Wat als je een van je eerste liefdes niet kunt vergeten… Je liefde voor distillatie. In 2015 starten we met het distilleren Gospel Spirits by Jopen.

Ons Flesje - 2017

Jopen krijgt als eerste Nederlandse craft-brouwer een eigen flesje. Het ontwerp hebben we geïnspireerd op de biervaten van vroeger. En als je goed kijkt, zie je Haarlem en Holland op de hals staan.

Zonder Zonde - 2018

We brouwen ons eerste alcoholarme craft bier, het NONnetje! Een India Pale Ale van 0,3%.

ANYTHING BUT BORING - 2019

HOERA! Jopen bestaat 25 jaar! We introduceren een nieuw logo en steken onze bieren in een nieuw jasje. ’Anything but boring’, dát is ons motto. Alles wat uit onze ketel komt is daarom lekker onverwacht en niet normaal lekker. “I don’t know where I’m going from here, but I promise it won’t be boring.”

 
Jopen Bier