Vergeet kaas, Gouda stond ooit bekend als bierstad. In de 15e eeuw telde de Zuid-Hollandse stad maar liefst driehonderd brouwerijen. Anno 2020 is dat vanzelfsprekend niet meer aan de orde, maar met locaties als Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw, Biercafé De Goudse Eend en bierwinkel Den Gouwen Aar telt de stad zeker mee in Nederland bierland. De redactie van Holland Craft Beer stapt binnen bij laatstgenoemde om zich te vergapen aan het uitgebreide assortiment (op het moment van schrijven 1080 verschillende bieren). In het fraaie winkelpand aan de Oosthaven treffen wij bierspecialist Geert Jonker, al sinds 2014 werkzaam bij dé bierwinkel van Gouda. “Ik ben niet begonnen als specialist hoor. Als student hbo rechten ben ik neergestreken bij Den Gouwen Aar, waar ik verknocht raakte aan speciaalbier. Ik ben nooit meer weggegaan en heb daar geen moment spijt van,” zegt hij. De passie spat eraf, reden genoeg om Jonker het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen.
Wat is het laatste bier dat je hebt gedronken?
“Dat is een van mijn favorieten aller tijden geweest; de Val Dieu Grand Cru. Dit schitterende bier heb ik enkele jaren geleden leren kennen en ik drink het nog steeds graag tussendoor. Ik ga van de hak op de tak’ qua bierproeven, maar klassiekers als deze keren regelmatig terug. Ik houd van de zoetigheid, de kruiden, een beetje karamel en de fruittonen die ik proef. Bovendien is het een mooi vol bier dat qua foodpairing bij veel verschillende gerechten past, van een spicy gerecht tot oude kaas.”
Voor welk bier heb je het meeste moeite gedaan om in de winkel te krijgen?
“De Rochefort Tripel, dat is in ieder geval het meest recente geval. Via de gangbare kanalen stond ik in de wachtrij of moest ik het combineren met andere bieren om tot een bestelling te komen. Maar ik heb daar een ‘mannetje’ voor. Hij levert ons normaal ook veel Nederlandse bieren en kon gelukkig een paar kratten regelen. Het is op het moment enorm gewild.”
Aan welke brouwerij zou je nog graag eens een hele plank willen wijden?
“Op dit moment zeg ik, vanuit mijn eigen voorkeur, direct Firestone uit Amerika. Die maken zulk mooi spul. Ze hebben ook een geweldige lijn ‘wilde bieren’, dat is misschien wel wat ik zou willen. Een plank volledige gewijd aan een brouwerij die vooral wild vergist bier maakt, maar die bierstijl ligt nog moeilijk bij veel van onze klanten. In Nederland is Nevel wat dat betreft de allerbeste, daar heb ik altijd een plekje voor in de winkel.”
Welk bier loopt het hardst in de winkel op dit moment?
“Frontaal uit Breda, zonder twijfel. Het is echt absurd hoe hard dat gaat sinds we in corona-tijd leven. Daar heb ik meer dan anderhalve plank voor gereserveerd. Waar ik vorig jaar een half doosje van hun nieuwe bier bestelde, koop ik tegenwoordig minimaal drie dozen om aan de vraag te voldoen. Ze maken kwalitatief goede bieren en hebben een hoge frequentie met nieuwe releases. Dat spreekt liefhebbers aan.”
Welke brouwerij heeft de mooiste ontwerpen?
“Dan denk ik wel eerst aan twee buitenlandse brouwerijen. Cervisiam uit Noorwegen met hun drukke en kunstzinnige designs, en Maltgarden uit Polen, die juist opvalt door zijn eenvoud en het gebruik van bijzondere kleuren. In Nederland vind ik De Moersleutel eruit springen en ook hier kan ik Frontaal noemen, ieder blikje is weer totaal anders.”
Zijn jullie van de traditionele verkoop of gebruik je ook social media?
"Vanwege tijdgebrek doen we gewoonweg te weinig met social media. Het gebrek aan tijd komt mede door een webshop die we aan het vullen zijn, dus ik kan gerust stellen dat wij niet alleen van de traditionele verkoop zijn. Wat dat betreft heeft Den Gouwen Aar twee soorten bierklanten. De een heeft niets met social media en spendeert rustig een half uur in de winkel om zijn bieren uit te zoeken. De ander stapt 15 minuten nadat ik een nieuwe bier aanmeld op Untappd al binnen om die te ‘scoren’.”
Hoe kijk je aan tegen Untappd?
“We zijn verified venue en dat werpt zijn vruchten af. De Fresh & Fast van Uiltje is daar een goed voorbeeld van; ik geef aan dat we het bier binnen hebben en dezelfde dag is het uitverkocht. Mooi toch? Ik ben dus positief, maar het lastige is het bijhouden van het assortiment op de app. Wij hebben meer dan duizend bieren en dan is het zo lastig die lijst up to date te houden.”
Is het daardoor makkelijker geworden om bieradvies te geven?
“Niet per se. Zoals ik al zei, de helft van onze klanten bemoeit zich niet met moderne snufjes. Zij komen doorgaans voor klassieke bieren en vragen regelmatig mijn advies. Er komen wekelijks zoveel nieuwe bieren binnen dat ik ze niet allemaal kan proeven. Door het immense aanbod is het advies geven iets lastiger geworden, maar misschien ook wel leuker.”
Beschrijf je favoriete klant eens?
“Nieuwsgierig en open-minded. Dat is voor mij de leukste klant. Een praatje maken, klein beetje sturen in de keuze en samen mooie bieren uitzoeken. Uiteindelijk is het belangrijkste natuurlijk een tevreden klant.”
Wat mis je in het Nederlandse aanbod qua bier?
“Alles wordt zo ongeveer wel gebrouwen, maar we horen natuurlijk niet overal evenveel van. Iets meer aandacht voor de traditionele stijlen zou wel mooi zijn. En dan heb ik het over Engelse stijl Ales en Duitse klassiekers als Kölsch en Altbier. Ik krijg daar best veel vraag naar, maar ik weet niet of de brouwerijen die geluiden ook horen.”
Wat wordt de trend qua bierstijlen voor 2021?
(lachend) De trend is eigenlijk al jaren zuur bier volgens de zogeheten experts. Bij ons in de winkel kan ik ook echt merken dat de bierstijl sours een vlucht heeft genomen. Als dat volgend jaar doorzet zou ik dat dus ook als trend zien. Maar ik ga toch voor ‘specials’ en de enorme afwisseling in nieuwe bieren die brouwerijen uitbrengen. Dus nog meer eenmalige brouwsels naast de vaste lijn. Dat gaan we volgend jaar nog veel vaker zien denk ik.”>