Café De Drie Heeren verrijkt biercultuur omgeving Pijnacker | Holland Craft Beer

De Drie Heeren zorgt voor verrijking biercultuur in omgeving Pijnacker

Marcel Soeterbroek opent in november 2013, samen met zijn vader en een andere compagnon, Grand Café De Drie Heeren in een voormalig schoolgebouw in Pijnacker. Na ruim 25 jaar in de grafische sector was het voor de Zuid-Hollander hoog tijd voor een nieuwe uitdaging. Met enkele speciaalbieren, maar vooral pils in het assortiment staat de horecazaak bij aanvang nog niet op de radar van de echte bierliefhebbers. Anno 2020 is dat totaal anders. Soeterbroek runt de zaak intussen met zijn partner Hedy Tuit. “Soms krijgen we zelfs liefhebbers uit de Den Haag en Delft, omdat wij een specifiek bier op het menu hebben staan.”

De entree, een gemetselde poort met de naam De Drie Heeren erop, is imposant. De poort leidt ons via een steeg naar een karakteristiek pand dat in eerste instantie nog het meest weg heeft van een oude fabriekshal. “Het is ooit een kloosterschool geweest, maar toen we het overnamen was het een snooker-/biljartcentrum. Wij hebben de systeemplafonds eruit gesloopt zodat de balken van het dak weer in het zicht kwamen. We hebben sowieso alles grondig verbouwd,” legt Soeterbroek uit.

‘Ik had nog nooit van IPA gehoord’

Bij de opening van de horecazaak in het Zuid-Hollandse dorp, nu zeven jaar geleden, staan er twee keer vijf verschillende tapkranen in de bar. De toog is geleverd door een grote brouwerij, maar Soeterbroek heeft geen idee wat hij ermee moet. “Het stond wel leuk, maar daar hield het ook wel mee op in het begin,” zegt hij lachend. Het omslagpunt komt pas wanneer Soeterbroek zich op de StiBon bieropleiding stort. Speciaalbier maakt een opmars en hij kan als nieuwe horecaondernemer niet achterblijven. “Met slechts enkele speciaalbieren op tap en een paar verschillende op fles zag ik al wel dat gasten enthousiast werden. Daar wilde ik meer mee gaan doen.”

Door de lessen en het vele proeven bij de bieropleiding komt de ondernemer pas echt in aanraking met speciaalbier. “Ik had daarvoor echt nog nooit van IPA gehoord. Raging Dog van Flying Bitch was de eerste die ik daar dronk,” vertelt hij eerlijk.

Café De Drie Heeren verrijkt biercultuur omgeving Pijnacker | Holland Craft Beer

Stroomversnelling in ontwikkeling tot biercafé

Soeterbroek is tevens oprecht over hoe hij het ervan bracht op de bieropleiding. “Ik was veel te druk met de zaak en daardoor was het misschien iets te hoog gegrepen. Ik ben niet geslaagd, maar ik heb zeker geen spijt van het volgen van de cursus. Zo heb ik veel leuke mensen in het vak leren kennen, nieuwe kennis vergaard en inspiratie opgedaan op het gebied van bier en foodpairing. Het was echt een eye-opener.”

Inmiddels runt Soeterbroek het café met zijn partner Hedy Tuit, die haar baan in de zorg achter zich heeft gelaten en fulltime in de zaak werkt. Samen beginnen ze met bier en spijs avonden in De Drie Heeren - en met succes. Steevast zitten er zo’n zestig gasten die mooie bier en spijs combinaties proeven.

Het zorgt voor een stroomversnelling in de ontwikkeling tot biercafé, zegt Soeterbroeks partner Tuit: “De bieren die daar geserveerd werden, bleven ‘hangen’ op onze bierkaart, waardoor het aanbod bij de Drie Heeren steeds verder groeide.” Door die avonden ontwikkelen ze zich beiden snel op biergebied. Soeterbroek: “We werkten allebei mee aan die foodpairing avonden, maar we proefden ook alles dat we serveerden. Hierdoor hebben we in korte tijd veel ontdekt. En ik denk dat Hedy toen ook officieel besmet was met het biervirus."

De proeverijen worden opgebouwd van Weizen bier tot Barrel Aged en alles wat daartussen zit. Het horecakoppel heeft het gevoel dat de vaste gasten van de proefavonden met ze zijn meegegroeid. “In het begin stond een Texelse Skuumkoppe op het programma, heel spannend was het dus nog niet. Maar toen kenden wij gewoonweg nog niet veel meer. En onze gasten ook niet.”

Café De Drie Heeren verrijkt biercultuur omgeving Pijnacker | Holland Craft Beer

‘Geen uitstapje meer dat niet om bier draait’

Ook privé begint bier hun leven te bepalen, en dat laten ze met plezier toe. Het stel dompelt zich volledig onder in de biercultuur. Soeterbroek: “Hedy en ik hebben vanaf die tijd geen uitstapje meer gehad dat niet om bier draaide. We zoeken nog altijd naar leuke proeflokalen of brouwerijen om te bezoeken.”

Het tweetal zet zich, na het eerste succes met de bier en spijsavonden, vol in om De Drie Heeren op de kaart te zetten als biercafé. “We zaten in Nederland bij de eerste lichting zaken die bij de bier-app Untappd een zakelijk account hadden, ook wel bekend als verified venue. Dat heeft ervoor gezorgd dat we bij bierliefhebbers ineens op de radar verschenen,” vertelt Soeterbroek tevreden. Tuit vult aan: “Plotseling kwamen mensen uit de grote stad naar Pijnacker om bij ons bieren te proeven. Die zagen dat wij een bepaald bier op het menu hadden staan en kwamen daar speciaal voor langs.” De Drie Heeren is het enige biercafé van Pijnacker, en misschien wel in de hele regio. “Kijk, in Delft en Den Haag is natuurlijk genoeg te vinden op biergebied. Maar de andere kant op, richting Zoetermeer en Berkel, is weinig tot niets te vinden. Bierliefhebbers uit die omliggende plaatsen weten ons dan ook goed te vinden.”

 

Café De Drie Heeren verrijkt biercultuur omgeving Pijnacker | Holland Craft Beer

Speciaalbier gaat door café meer leven onder lokale bevolking

Soeterbroek geeft vol trots aan dat de aanwezigheid van het biercafé ervoor zorgt dat speciaalbier meer gaat leven onder de locals. Hij ziet het met name bij jongeren in de zaak. “Groepjes jongeren komen aan het begin van hun stapavond eerst bij ons genieten van een paar goede bieren. Later duiken ze nog wel een andere kroeg in voor een feestje. Ondertussen zien we sommigen zich ontwikkelen tot echte liefhebbers. Die begonnen ooit met een Blond en Tripel maar willen nu de nieuwste Stouts en IPA’s proberen.” Dat is ook precies de rol die ze met het café willen vervullen, voegt Hedy toe: “Wij zijn geen feestcafé. Liever nemen we de tijd om gasten iets te vertellen over de bieren. Even een slokje proberen. En negen van de tien keer vinden ze het dan ook lekker. Dat maakt het zulk leuk werk.”

Tuit voelt het vertrouwen en de waardering van gasten. “Wanneer ze een high beer bestellen of een proeverij doen, zeggen de meesten ‘zetten jullie ze maar neer, we laten ons verrassen’. Dat vind ik echt mooi,” klinkt het opgetogen. Met hun assortiment kunnen ze beginners, maar ook gevorderde bierliefhebbers van dienst zijn. Soeterbroek: “Onze vaste bierkaart telt bijna zestig bieren, van Wit en Weizen tot Double IPA en Imperial Stout, van Belgisch en Nederlands tot Amerikaans en Russisch. Naast die kaart wisselt alles heel snel. Van de wisselbieren hebben we meestal maar één doos of fust, daarna gaan we door met de volgende.”

Eigen huisbier en misschien zelfs een eigen brouwerij

Soeterbroek en Tuit dromen zelf ook stiekem van bierbrouwen. Er zijn zelfs al twee eigen huisbieren bij De Drie Heeren, gebrouwen in samenwerking met de lokale (hobby)brouwerij Eigenwijs. “Marcel werd vijftig en ik dacht: waar kan ik hem nu nog blij mee maken? Tijdens een proeverij heb ik Marcel verrast door hem een paar flesjes van zijn ‘eigen bier’ te laten proeven. Dat heeft toen geresulteerd in De Drie Heeren Pils en Tripel,” zegt Tuit.

Het bleek een succes en dat heeft de ambities van het stel versterkt. Ze zijn al enige tijd bezig met het naastgelegen pand en hebben daar mooie, maar nog geen concrete plannen voor. Door het pand van de buren bij de zaak te betrekken spelen ze met het idee om in de toekomst wellicht het Grand Café / restaurant gedeelte te scheiden van het ‘bierpubliek’. Dat idee staat nu op losse schroeven, het coronavirus gooide ook hier roet in het eten. Soeterbroek: “Door de tijd waarin we leven zijn we gaan twijfelen over het nieuwe concept. We willen ons in dat pand, dat een mooie locatie direct aan de straat is, eigenlijk nog meer gaan richten op speciaalbier en dan ook met een kleine brouwinstallatie in de zaak; een soort brewpub dus.”

Café De Drie Heeren verrijkt biercultuur omgeving Pijnacker | Holland Craft Beer

Geen duizend liter brouwinstallatie

Ze zouden zelf graag in de ketels roeren, als het zover komt. “We hebben samen een brouwcursus gevolgd en hebben er echt passie voor. Met een beetje hulp in het begin durven we dat zeker aan. En ik heb het natuurlijk niet over een duizend liter installatie,” lacht Soeterbroek.

De ‘coronatijd’ heeft naast twijfels ook voor een andere invulling van de uitgaansavond gezorgd heeft Soeterbroek gemerkt. “Na de eerste lockdown hebben we het heel druk gehad met gasten die simpelweg goede bieren komen drinken, zonder uitgebreid te eten. Dat waren er zoveel dat het op een zaterdagavond nooit zou passen in het pand hiernaast. Daar moeten we hard over nadenken. Maar we gaan ongetwijfeld nog uitbreiden,” klinkt het standvastig. Afsluitend benadrukt de horecaman dat het op het moment gewoon even pas op de plaats is: “Het is nu survivallen, maar zodra er duidelijkheid is en er licht gloort aan het eind van de tunnel, zou het wel eens snel kunnen gaan met onze plannen.”

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwste artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.

Tips voor dit seizoen

Muifelbrouwerij - Dn Ossebock
Muifelbrouwerij - Dn Ossebock
Bock (7%)
Muifelbrouwerij
Prijs per fles vanaf € 3,75 € 3,10
* Prijs gebaseerd op 24 x 330ml fles
* Consumentenprijs

  1. Promotie en degradatie op bierkaart De Paas
    Artikelen | Horeca (Zakelijk) | Craft Beer Nieuws

    Promotie en degradatie op bierkaart De Paas

    De samenstelling van een goed uitgebalanceerde bierkaart is voor veel caféhouders een behoorlijke puzzel. Bierspeciaal Café De Paas in Den Haag ontwikkelde daar met de jaren onbewust een eigen systeem voor, vergelijkbaar met de promotie- en degradatieregeling in de sport.

    Lees meer