't Meuleneind breidt assortiment verder uit op brouwinstallatie uit Estland

Brouwerij ’t Meuleneind heeft het perfecte medicijn gebrouwen voor de februarimaand in lockdown, zeker voor het zuiden van het land. Het dubbele Carnaval’s Vaccin – een hoppig Blond en een Tripel – vindt al gretig aftrek in de verre omgeving van het Brabantse Hoeven. “We krijgen er hele leuke reacties op,” stelt Joost Dommisse, die net als zijn vader Jan in 2019 zijn baan opzegde om zich volledig op de brouwerij te storten. Sinds vorig jaar brouwen ze op de voormalige installatie van Óllenaut uit Estland: een brouwketel met maar liefst tien vergistingstanks en een afvullijn. 

Als Zeeuwse boerenzoon had Jan Dommisse al een fascinatie voor de uitgestrekte graanakkers rondom zijn geboortedorp Westkapelle. Waar ging al die gerst, tarwe en haver naartoe? “Mijn vader had een gemengd bedrijf en verbouwde zelf ook granen. Dat ik er jaren later zelf zo intensief mee bezig zou zijn, had ik toen niet kunnen denken. Mijn vader duwde me namelijk de boeken in om een studie op te pakken.”

Met een HTS-diploma Werktuigbouwkunde op zak, reisde Dommisse jarenlang de hele wereld over om staal in te kopen. “Op zich een mooie en avontuurlijke tijd, maar op een gegeven moment had het een keerzijde om elke dag maar vanuit een koffer te leven. Een cadeau van mijn zoon leidde uiteindelijk tot een carrièreswitch, want met dat kant en klare bierbrouwpakket viel alles in één keer op zijn plek. Samen zijn we er mee aan de slag gegaan en we vonden het allebei gelijk geweldig om te doen, hoewel ons eerste brouwsel met bier weinig te maken had,” lacht Dommisse senior. 

‘De eerste bieren hebben we uitgedeeld aan familie, vrienden en bekenden’

Het ontmoedigde vader en zoon in elk geval niet, want sindsdien waren ze met grote regelmaat in de keuken te vinden met potten en pannen en allerhande brouwingrediënten. Joost: “De eerste bieren hebben we uitgedeeld aan familie, vrienden en bekenden.” Jan vult aan: “En zelf opgedronken. Maar dat begint op een bepaald moment ook te vervelen. Behalve dat we er wel leuke buren aan hebben overgehouden.”

Onder het mom van ‘te klein voor het tafelkleed en te groot voor het servet’, zoekt het tweetal naar een mogelijkheid om de vicieuze cirkel te doorbreken. “We hadden enkele goede recepten en een stapel wilde plannen, maar dus nog geen serieuze capaciteit en afnemers. Toch kriebelde het zodanig dat we hebben doorgepakt en bij diverse brouwerijverhuurders onze recepten in het groot hebben gebrouwen.”

‘Het was mooi om te merken dat veel mensen het bier echt omarmden als hun eigen bier’

Onder het etiket ‘Halderbergs’ weten de Dommisses al vlot een vaste klantenkring op te bouwen onder proeflokalen en bierspeciaalzaken in de regio. Joost: “Halderberge is een samengevoegde gemeente met diverse woonkernen en het was mooi om te merken dat veel mensen het bier echt omarmden als hun eigen bier. Ze zijn er echt trots op. Met eerst een Blond, een Tripel en een donkerder bier hadden we een mooie lijn te pakken, zeker voor de pakketten met een lokale twist. Populair onder bevolking, maar dus ook onder toeristen die iets leuks van hier mee naar huis wilden nemen.”

Het tweetal weet al snel dat ze die groei nog verder vorm willen geven en legt bij de gemeente alvast de plannen neer om een brouwerij te beginnen in de eigen woonboerderij. “Da’s een lang traject,” blikt Jan terug. “We zijn daarbij overigens geweldig ondersteund door de gemeente en hebben in twee jaar tijd al het papierwerk geregeld, van bestemmingsplan tot de milieuvergunning, accijnzen en ga zomaar door.”

‘De kunst is om goede bieren qua smaak te combineren met de juiste dranken’

In de tussentijd experimenteerden vader en zoon driftig door met hun recepten, met nieuwe smaken in de vaste lijn, verschillende specials en sinds 2018 met Barrel Aged bieren. Inmiddels hebben ze goede contacten in Schotland en Frankrijk om verse vaten met geschikte smaken naar Hoeven te halen. “De kunst is om goede bieren qua smaak te combineren met de juiste dranken, zoals Whisky, Cognac of Calvados. We doen daar heel veel proeven mee en hebben daarin inmiddels een eigen smaak ontwikkeld. We doen dat bijvoorbeeld niet alleen met donkere bieren, maar ook met een Blond, Tripel of zelfs een IPA. Ook dat slaat aan, want we versturen zulke bieren ook ver buiten de eigen regio.”

Dat geldt ook voor het Carnaval’s Vaccin, hoewel daar de nadruk toch meer ligt op de zuidelijke provincies. Jan:  “De liefde voor het carnaval is hier diep geworteld, maar we merken vooral dat er een teleurgesteld gevoel leeft dat er niks mag of kan… De mensen waarderen dat we hiermee toch een soort alternatief aanbieden. Noem het een ‘troostbier’ met een knipoog. Mensen geven het cadeau aan vrienden, om het zo toch een beetje te vieren, online en veilig op afstand.”

‘We moeten erkennen dat ons vaccin wel bijwerkingen heeft’ 

“En dus veilig gevaccineerd,” grapt Joost. “Net als bij Pfizer gaat het om twee doseringen, al hoeven er geen drie weken tussen beide vaccinaties te zitten. Een half uur is genoeg. En we moeten erkennen dat ons vaccin wel bijwerkingen heeft, namelijk aanvullende dorst en een risico op het uitslaan van wartaal en kans op slappe knieën.”

Beide ‘vaccin-bieren’ zijn ook gebrouwen op de nieuwe installatie die een jaar geleden in Estland is gedemonteerd en in Hoeven weer opgebouwd. Het eerste contact daarvoor werd in 2019 gelegd op de BrauBeviale in Neurenberg. Jan: “Óllenaut – wat vrij vertaald Bierastronaut betekent – wilde fors opschalen en ging voor een volledig nieuwe installatie. Na intensief mailcontact zijn we toen op een gegeven moment naar Tallinn gevlogen om de installatie met eigen ogen te bekijken.”

Vader en zoon brouwden er één dag mee, en hielpen de volgende dag mee met afvullen. “Daarna waren we overtuigd en hebben we de koop gesloten, met de afspraak dat de hoofdbrouwer een week bij ons zou meedraaien om de installaties te finetunen als we alles in Hoeven weer hadden opgebouwd.”

‘We waren dan ook opgelucht toen alles hier na een reis van 2400 kilometer veilig onderdak stond.’

De ervaring van Joost als vrachtwagenchauffeur – zijn vorige baan – en die van Jan als werktuigbouwkundige komen daarbij van pas. “Ik had in mijn leven al heel wat machines gekocht, gedemonteerd en weer opgebouwd, dus ik wist wat ons te doen stond. Het lukte precies om alles in één vrachtwagen te krijgen, goed vast te zetten en onbeschadigd te vervoeren. De aanhanger heeft 2400 kilometer afgelegd, eerst per boot naar Kiel en toen via Duitsland naar hier. We waren dan ook opgelucht toen alles hier enkele dagen later veilig onderdak stond.”

De brouwketel van 1500 liter en tien vergistingstanks van elk 1200 liter draaien inmiddels naar volle tevredenheid. De hoofdbrouwer is in de zomer overgekomen (“lukte niet eerder vanwege de eerste lockdown”) om vader en zoon de finesses van de installatie bij te brengen. Jan: “Daarmee kunnen we toch wel stellen dat na dat eerste brouwpakketje behoorlijk uit de hand is gelopen. En ons assortiment breidt nog steeds verder uit. En daar genieten we elke dag van. Zeg maar gerust met volle teugen.”

De bieren van Brouwerij 't Meuleneind

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.

 1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
  Craft Beer Nieuws

  Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

  Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

  Lees meer
 2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
  Craft Beer Nieuws

  Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

  Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

  Lees meer