Paul Brouwer en Jody Geelen van Oedipus brouwerij

Uitstel is geen afstel bij Amsterdamse brouwers van Oedipus Brewing

Oedipus Galaxy, het bieruniversum van de Amsterdamse brouwerij Oedipus, staat nog steeds als stip aan de horizon. Sinds medio 2019 is door het minderheidsbelang van multinational Heineken in Oedipus het verwezenlijken van die allesomvattende droom in een stroomversnelling geraakt. Anderhalf jaar later is Holland Craft Beer op bezoek in Amsterdam-Noord om de tussentijdse balans op te maken. Hoe staat het met de plannen voor de brouwboerderij, de aanstaande verhuizing van de brouwerij en de ontwikkeling van nieuwe bieren met de Studio Oedipus lijn? Mede-eigenaar Paul Brouwer neemt de tijd voor een uitgebreide update en ook collega Jody Geelen van Studio Oedipus schuift aan. 

“Even een DoRinKu proberen?” vraagt Geelen. De non-alcoholic Sour is een prima vervanger van een bakje koffie zo onder werktijd. Dorinku betekent drankje of drinken in het Japans, en ook het artwork van het blikje is geïnspireerd door Japanse verpakkingen. “Een knipoog naar die blikjes die je in Japan tegenkomt, waarvan soms niet eens duidelijk is of het frisdrank is of alcoholhoudend,” lacht Brouwer. Als salesmanager heeft hij, voor de corona-crisis uitbrak, door Japan en Korea getourd om Oedipus bieren daar aan de man te brengen. Met succes overigens; de wereld lijkt aan de voeten te liggen van de Amsterdamse brouwerij. Maar zoals gezegd gaan ze liever voor een heel universum.

Genieten van een Gaia IPA in de Paradiso

“Oedipus Galaxy is onze droom. Ons ideaal waar we langzaam naar toe werken. In de tussentijd zijn we trouwens lekker doorgegaan waar we mee bezig waren; lekker bier maken en dat delen met onze community,” vertelt Brouwer vol passie. Hij geeft toe dat er veel op de brouwerij is afgekomen het laatste jaar; doelend op de samenwerking met Heineken. Zij hebben Oedipus onder meer verder geholpen met het distribueren van hun bieren in Nederland. Het heeft gezorgd voor veel nieuwe (horeca)klanten in Amsterdam en ver daarbuiten. Eén nieuwe afnemer stond al jaren hoog op de lijst van Brouwer: “Paradiso! Ja, daar stonden we altijd voor een dichte deur. Prachtig dat we tegenwoordig van een Gaia kunnen genieten tijdens een concert, daar ben ik echt trots op.”

Toch heeft het coronajaar in zekere zin ook bij Oedipus roet in het eten gegooid. De plannen voor een brouwboerderij, een belangrijke pijler in het Galaxy plan, hebben minder prioriteit. “Het is natuurlijk een moeilijk jaar geweest. Tegelijkertijd kregen we de kans om een nieuwe locatie in de stad, Badhuis Oedipus, te openen. Hier lag onze volledige focus op, waardoor andere plannen werden verschoven,” legt Brouwer uit. Uitstel betekent echter geen afstel, benadrukt hij. Er is veel georiënteerd op mogelijke boerderijen buiten de stad. Het is een complexe zoektocht gebleken. “Er zijn best een aantal agrarische bedrijven te koop, maar die zijn niet geschikt om een brouwerij in te beginnen. Dat maakt het een waanzinnige puzzel. We willen iets met karakter, maar tegelijkertijd iets dat geschikt is voor een kleine productie. Een flinke zoektocht. Daarbij komt ook nog dat je middenin de velden niet zomaar een horecavergunning krijgt.”

Oedipus Amsterdam

Bier brouwen dichtbij de oorsprong

Met de brouwboerderij wil Oedipus bier terugbrengen naar de plek waar het uiteindelijk vandaan komt: de natuur en de akkers met gewassen. “Bier is een agrarisch product. We willen een plek creëren waar we bier kunnen brouwen dichtbij de oorsprong van de ingrediënten.” Dat lijkt een behoorlijke opgave, haast utopisch zelfs. Toch klinkt Brouwer juist realistisch: “Het is niet ons doel om geheel zelfvoorzienend te worden. We hebben de ambitie om zelf kleinschalig ingrediënten te gaan verbouwen, maar daar ligt onze expertise niet. We zullen op zoek moeten naar samenwerkingsverbanden op dat gebied. Andere brouwerijen doen dat ook, Gulpener en Nevel zijn daar mooie voorbeelden van.” 

Brouwer benadrukt nogmaals werkelijkheidsgetrouw te zijn: “Het is onze droom en het gaat er komen, maar we zullen nog wel een aantal jaar geduld moet hebben. Prioriteit voor dit jaar is sowieso de verhuizing van deze brouwerij.”

Verhuizing brouwerij en proeflokaal

De locatie in Amsterdam-Noord is altijd van tijdelijke aard geweest. Oedipus heeft zelfs al een jaar verlenging gekregen, maar na dit jaar moeten de gebouwen aan het Gedempt Hamerkanaal toch echt plaats maken voor woningbouw. Het oorspronkelijke idee van Oedipus Galaxy was de productie van Oedipus in één keer te verplaatsen van Amsterdam naar de brouwboerderij buiten de stad. “Dat is zoals gezegd niet haalbaar gebleken. Nu gaan we voor het einde van dit jaar verhuizen naar een andere locatie, in Amsterdam. Qua sfeer en industriële setting hetzelfde,” belooft Brouwer. 

Er komt ook een proeflokaal bij de brouwerij en de losse, informele sfeer die de brouwerij typeert zal niet verloren gaan. “We gaan daar doen wat we hier in Noord doen en waarschijnlijk nog veel meer. Onze liefde voor muziek kunnen we daar bijvoorbeeld nog meer de ruimte geven.”

Brouwer en Geelen van Brouwerij Oedipus

Studio Oedipus: bier als een totaalconcept

Ook Studio Oedipus, het creatieve hart van het bedrijf, heeft het laatste jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Brouwer: “We zijn veel met de Studio aan de slag geweest. We hebben veel geëxperimenteerd en veel geleerd over bier. Een hele interessante richting die we onderzoeken is ‘terroir’. Hierbij gaat het om de invloed van lokaliteit en microklimaat op ingrediënten zoals wilde gisten of vlierbloesem op de uiteindelijke smaak van het bier.” 

Toch draait het bij Studio Oedipus niet alleen om de bereiding van bier, maar juist het totaalconcept. Geelen: “Onze benadering voor het maken van bier begint bij ons met een concept – wat van alles kan zijn. Het uiteindelijk doel is om met een bier alle zintuigen te prikkelen. Vooral de smaak natuurlijk, maar zeker ook visueel.” Brouwer vult aan: "Onze CEO Tristan, hoofdbrouwer Sander en art director Victor bepalen samen het startpunt voor een nieuw concept, ofwel een nieuw bier.”

Bier geïnspireerd door het werk van Italiaanse chef-kok Massimo Bottura

De nieuwsgierigheid is gewekt en opgemerkt. Vlug haalt Geelen een 37,5 cl fles, Studio Oedipus no. 32, tevoorschijn. Het blijkt een Lemon Tart Ale te zijn; onze belangstelling neemt alleen maar toe. “Dit bier is een mooi voorbeeld van het werk van onze Studio. Het is geïnspireerd door het werk van de Italiaanse chef-kok Massimo Bottura. Hij benadert koken vanuit een kunstperspectief en dat spreekt ons enorm aan,” legt ze uit. 

Brouwer: “Het verhaal gaat dat zijn souschef een taart liet vallen, wat er in de ogen van Bottura eigenlijk heel tof uitzag. Het werd zelfs zijn signature dish; ‘Oops, I dropped the Lemon Tart’. Het artwork van Victor op de fles is een visuele interpretatie daarvan. Het bier is een benadering van het dessert door het gebruik van biscuitmout, vanilletonen van de houtlagering en citrus van de hop. We hebben zelfs dezelfde Italiaanse citroenen gebruikt.”

Oedipus Gaia Mannenliefde Offline Swingers Dorinku

Bieren met meer diepgang en complexiteit

De beschrijving klinkt gewoonweg dorstmakend, maar tegelijkertijd ook arbeidsintensief. Studio bieren worden dan ook op kleine schaal gebrouwen, vertelt Brouwer. “Het is een toevoeging aan onze core range. Over het algemeen zijn het meer culinaire bieren, met meer diepgang en complexiteit.” Vervolgens wijst hij naar de core range, die uitgestald staan op de bar naast ons: “Ter vergelijking: onze IPA, Gaia, zit vier weken in RVS tanks en moet daarna zo vers mogelijk gedronken worden. Studio bieren kunnen soms een jaar lang rijpen op houten vaten. De bieren ontwikkelen door op de fles en zijn misschien over 20 jaar nog steeds mooi op dronk. Maar vergeet niet dat Gaia ooit met dezelfde experimentele benadering is ontwikkeld in onze keuken op het fornuis. Onze core range is de afgelopen jaren doorontwikkeld en met onze Studio bieren staan we weer aan het begin zoals we dat ook ooit stonden als thuisbrouwers.”

Geelen laat trots een ander bier zien uit de Studio lijn: Studio Oedipus no. 27, een samenwerking tussen Oedipus en haar voormalig werkgever Artis Micropia. “Ik hield me daar destijds bezig met dit project. Het is een geslaagde samenwerking gebleken en ik vond het project zo leuk dat ik inmiddels hier werk.” Het bier is gebrouwen met gist gevangen in de fruittuinen van Artis. “Dat vangen van gist gebeurt door letterlijk met een labjas, wattenstaafjes en een petrischaaltje door de dierentuin op jacht te gaan,” vertelt ze droogjes. 

Het bleek een tastbare manier om bezoekers het principe van microben uit te leggen. Daarnaast was het een enorme hit in de giftshop volgens Geelen. “Het bier is door het succes vaker gebrouwen. De giststam is bewaard gebleven, dus misschien kunnen we er in de toekomst nog een vervolg aan geven. We hebben sowieso nog zoveel mooie plannen, volop werk aan de winkel,” concludeert Brouwer.

Oedipus Amsterdam Brouwerij

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer