Hoog tijd voor een nieuwe bierlijn met wilde vergisting en een distilleerderij
Ab van der Veen en Michel Lagrand weten dat uit tegenspoed mooie dingen kunnen ontstaan. Neem de start van hun eigen brouwerij Naeckte Brouwers in Amstelveen. In de kredietcrisis raakten beide vrienden hun baan kwijt. ‘Dan is dit hét moment om onze droom na te jagen,’ herinnert Ab zich nog. En juist de coronacrisis bleek voor het tweetal hét sein om door te zetten met nieuwe ideeën: een nieuwe bierlijn met wilde vergisting en een distilleerderij.
We hebben afgesproken in de brouwerij van ‘Naeckte’, waar het allemaal begon, op het industrieterrein in Amstelveen. Het pand staat vol met ketels, waarin bieren met wilde gisten en brouwsels voor rum en whisky zitten. “Het idee om hier iets meer in te gaan doen speelde al veel langer, maar dat is nu dus in een soort stroomversnelling terecht gekomen. Nu kunnen we tijd vrij maken om nieuwe dingen te proberen.”
Van der Veen wordt in de brouwerij geassisteerd door Simon Mewe, die enkele jaren geleden voor een stage levensmiddelentechnologie voor het eerst binnenstapte. Na een vervolgstage bij een brouwerij in het Schotse Edinburgh, gevolgd door een master in brouwen en distilleren, keerde hij in 2019 weer terug in Amstelveen, nu voor een vast dienstverband. Bij Naeckte kan hij zijn hart ophalen, want naast de nieuwe bierenlijn wordt er sinds kort ook onder andere likeur, rum, whisky en gin gedistilleerd.
"Dat is een kwestie van een beetje links en rechts kijken, hoe anderen dat doen."
Van der Veen geeft de zelfgemaakte distilleerketel een liefkozend klopje. “We hebben in november eerst een tekening gemaakt, hebben een oude ‘pan’ van 500 liter aangeschaft en zijn toen gaan bouwen. Dat is een kwestie van een beetje links en rechts kijken hoe anderen dat doen. Met een redelijk technisch inzicht hoeft dat niet heel complex te zijn. Daarnaast hebben we de voorbije jaren een aardig netwerk opgebouwd, zodat we her en der goede bekenden hebben die ons de finesses willen bijbrengen.”
Vanaf zijn zestiende is Ab bezig met potten, pannen en ketels. “Ik kom uit Beverwijk, waar ik veel over de vloer kwam bij drogist Fred Lubbers, ook een fanatieke hobbybrouwer. Hij had altijd wel bruikbare ingrediënten liggen en soms haalde ik wat in Amsterdam bij Rob van Gelder, die later Brouwmarkt heeft opgericht. Zo breidde de brouwapparatuur langzaam uit, zeker ook toen Michel aansloot. We waren al goede vrienden, hielden allebei van speciaalbier en zo is hij er ook in verzeild geraakt. Tot we in 2013 dus ‘slachtoffer’ werden van de bankencrisis. Hij werkte bij een retail-organisatie, ik was meubelontwerper. Eigenlijk komt daar ook onze rolverdeling nog uit voort. Michel doet de financiën en de sales en ik meer de techniek.”
"We hadden ineens zeeën van tijd en dachten allebei: we hebben niks te verliezen."
Het duo had vlak daarvoor net de knoop doorgehakt om een grote hobby-installatie te bouwen, om het nog iets serieuzer aan te pakken. “Die ketel is er evengoed nog gekomen en staat nu in proeflokaal Gerrit, een oude kerk in Uithoorn vernoemd naar de ontwerper Gerrit Rietveld. Daar houden we – als het weer mag – proeverijen en brouwworkshops. Maar om terug te komen op ons ontslag; we hadden ineens zeeën van tijd en dachten allebei: we hebben niks te verliezen, laten we doorpakken en helemaal voor onszelf beginnen.”
Het tweetal is begonnen als huurbrouwer in België, op een 500 liter-installatie. “We hebben toen een bedrijfsplan geschreven en kregen toestemming van de gemeente om in een voormalige bakkerij een brouwerij te beginnen. Het pand was al zo goed als geschikt door al het bestaande tegelwerk. We hebben een zelfgebouwde brouwinstallatie en lagertanks naar binnen geschoven en konden al snel aan de slag.”
"De noodzaak groeide om een eigen plek creëren en ons zo lokaal en regionaal te profileren."
In 2017 is de ANNA-kerk erbij gekomen. Op een mooi moment, blikt Ab terug. “We merkten dat er in een paar jaar tijd overal leuke nieuwe brouwerijen bij kwamen. De concurrentie nam dus toe. Daardoor groeide de noodzaak om een eigen plek creëren en ons zo lokaal en regionaal te profileren. Dat had hier op deze plek ook gemogen, maar dat zou uiteindelijk toch te kleinschalig blijven, omdat het al steeds voller raakte. We hebben eerst nog in de school naast de kerk gekeken. De gemeente was wel enthousiast over ons plan voor een herbestemming, maar de kunstenaars die daar toen zaten hadden nog recht op enkele jaren huur, waarna de gemeente met een alternatief kwam.”
De gemeente stelt de kerk beschikbaar, mits er een culturele twist aan de plannen kan worden gegeven. “Samen met kennissen die actief waren in de evenementenbranche hebben we daar toen een plan voor geschreven. Naast de tweede brouwerij en het proeflokaal van Naeckte is ANNA nu ook een locatie voor culturele activiteiten. We pachten het pand van de gemeente. Het pleintje ervoor is ook prima geschikt voor buitenevenementen. Zeker straks, als de snelweg is overkapt en het gebied voor de kerk wordt herontwikkeld, onder meer met een nieuw aan te leggen park.”
"Op deze plek storten we ons op dergelijke experimenten, door wild 'buiten de lijntjes' te kleuren."
Het tekent de dynamiek bij de Naeckte, die blijft speuren naar nieuwe perspectieven. Ook wat betreft de ontwikkeling van het assortiment bieren. “Michel en ik zijn altijd al groot liefhebbers geweest van Saisons en bieren met Brettanomyces. Op zich best link om daar in de productiebrouwerij mee te werken, vanwege het gevaar op kruisbesmetting met andere bieren. Vandaar dat we de knoop hebben doorgehakt om op onze eerste locatie de brouwerij om te katten en ons op deze plek volledig op dergelijke experimenten te storten, zeg maar door wild ‘buiten de lijntjes’ te brouwen.”
Diverse standaard bieren uit het Naeckte scala zitten in de lagertanks in de oude brouwerij. “We doen er dan wilde gist bij, elk met een eigen karakter en vervolgens kijken we hoe dat natuurlijke proces verloopt. Doel is om straks drie mooie Brett-bieren te introduceren. We hebben nu drie tanks vol zitten, die we begin april willen bottelen en dan eind van die maand op de markt brengen. Da’s ook een mooie timing qua seizoen, zo met die frisse smaken in het voorjaar.”
"We hebben een paar goede basisbieren, die hier heel geschikt voor wilde vergisting."
Van der Veen erkent dat best een spannend proces te vinden, om dergelijke processen los te laten. Toch heeft hij vertrouwen: “We hebben een paar goede basisbieren, die hier heel geschikt voor zijn. Onze Blond en Kuit zijn beiden al eens met goud onderscheiden. Allebei hebben ze een bepaalde eenvoud. Het is juist mooi om daar dan een extraatje aan te geven. Het liefst subtiel, zoals ook in een Orval. Ik vind zo’n nieuwe ontdekkingsreis ook weer erg interessant. Da’s ook het mooie van deze tijd. Want als het moeilijk wordt, doen we een stap harder.”
Mewe tapt wat proefglazen in. Hij is blij met de nieuwe koers, die voor nieuwe uitdagingen zorgt. Van der Veen: “We staan sowieso open voor nieuwe ideeën van onze medewerkers. Dat houdt ons fris. Zo werkt Irene al enkele jaren bij ons in het proeflokaal, maar wil als afgestudeerd biologe ook graag iets doen met zelf gekweekte gisten. Zoiets kan ook perfect passen. Ook om het lokale karakter van onze bieren nog verder te benadrukken en de gistculturen lokaal te oogsten. Wat dat betreft zijn de mogelijkheden eindeloos en hoeven we ons hier nog lang niet te vervelen.”
Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.