Collabs zitten in het DNA van Utrechtse brouwerij
Voor Loes van Impelen en Kevin Hageman van Eleven Brewery geldt de rekensom één plus één is elf. Het is een cryptische omschrijving voor de basis van hun brouwerij, namelijk krachten bundelen en samenwerken. Sinds 2017 (of sinds who cares, zoals ze het zelf mooi verwoorden) zijn ze als het ware een ‘collab’ aangegaan met elkaar. Kevin als brouwer en techneut, Loes voor alle zaken naast het brouwen. Het bleek een gouden combinatie. Nu zoeken ze samen zoveel mogelijk de samenwerking met andere brouwers en lokale ondernemers.
Aan de Eendrachtlaan 100, ten zuiden van de Utrechtse binnenstad, bevindt Eleven zich in een verzamelgebouw van creatievelingen. De geur van versgebakken brood, handgemaakte zeep en natuurlijk mout combineert zich in de gemeenschappelijke hal tot een energieke mengelmoes. Minstens zo energiek als brouwerij-eigenaar Van Impelen, wanneer ze praat over wat samenwerken voor hen betekent. “De brouwerij is gebouwd op het principe van ‘samen sterker’. Hoe Kevin en ik elkaar aanvullen is daar een mooi voorbeeld van. Ik moet zijn werk niet gaan doen en hij het mijne niet, dat komt niet goed. Maar door onze kwaliteiten hebben we wel een vet bedrijf opgebouwd,” klinkt het terecht trots.
Collab, collaboration ofwel samenwerking
Het is een term die vaak voorkomt in de craft bier wereld: een collab. Het is de afkorting van het Engelse woord collaboration: een samenwerking. Vaak vindt een collab plaats tussen twee brouwerijen, die samen een bier brouwen en dit vervolgens op de markt brengen. Toch zijn er ook andere collabs, legt Van Impelen uit. “Dit is misschien wel een leuke spoiler. Binnenkort gaan wij een lijn bieren op de markt brengen in samenwerking met lokale ondernemers. Dit hebben we al vaker gedaan en het is zo tof om te doen. Een voorbeeld daarvan is een bier met Toko Pedis. Uit die collab komt een pittige Dubbelbock, gebrouwen met kokos, limoen en peper.”
En ze beperken zich niet alleen tot bier, verklapt Van Impelen. Zo vertelt ze ook over de samenwerking met een fruitteler in Limburg, die geleid heeft tot het brouwen van een cider. Het is illustratief voor de passie en leergierigheid van Van Impelen en brouwer Hageman.
Het combineren van kennis en ervaring zorgt voor mooie brouwsels
"Samenwerken heeft meerdere voordelen," geeft Van Impelen aan. Trots wijst ze ons op een stellage vol eikenhouten vaten. “Persoonlijk denk ik dat van elkaar leren het belangrijkste is van een collab. Iedere brouwer heeft zijn eigen manier van werken en daar is zoveel van te leren. Het combineren van kennis en ervaring zorgt voor mooie brouwsels maar ook voor extra bagage voor de toekomst. En zo’n brouwdag is natuurlijk super gezellig,” vertelt de Utrechtse.
Daarnaast geeft ze aan dat brouwerijen veel baat hebben bij elkaars netwerk. Samenwerken met een brouwer uit een andere regio zorgt voor naamsbekendheid buiten de eigen stad. “Onze samenwerking met Frontaal heeft ons bijvoorbeeld veel gebracht. Zij zijn toch een grotere naam, misschien wel een gevestigde. Die collab, waar ook ROTT. brouwers uit Rotterdam aan meedeed, heeft ons een mooi podium geboden. Bovendien kwam daar met Fruit Criminals een super lekker bier uit,” klinkt het enthousiast.
Ook over de eikenhouten - Buffalo Trace - vaten als een verbindend element is Van Impelen opgetogen. Ze wijst op twee verschillende barrels; in de ene een Sour Ale gebrouwen in samenwerking met Eindhovense brouwer Van Moll, in de ander een Barley Wine met het eerder genoemde Rott. “Dat zijn dingen die we niet eerder hebben gedaan en dat maakt het zo leuk. Samen een beetje knutselen, daar komt zeker iets moois uit.” Bierliefhebbers moeten nog wel een paar maanden geduld hebben. De Barrel Aged bieren zullen rond het einde van het jaar verkrijgbaar zijn.
Veel collabs na de lockdown
De lockdown die het coronavirus met zich meebracht zorgde ervoor dat Eleven even weerhouden werd van hetgeen het tweetal het allerleukst vindt. “Direct na de lockdown zijn we gelijk aan de slag gegaan met alle collabs die op de planning stonden. En dat waren er best veel,” lacht Van Impelen. Eén daarvan is een samenwerking met Poesiat & Kater, uit Amsterdam. Samen brouwden zij een ‘basisbier’, dat ze afzonderlijk van elkaar op twee verschillende manieren hebben ‘afgebrouwen’. Van Impelen: “Het is een bijzonder experiment waar twee totaal verschillende bieren uitkomen, die als ware met elkaar zouden kunnen worden gemixt. De Brett gisten doen nu nog even hun werk, maar het duurt niet lang voordat de blikken in de winkel staan.”
Vol enthousiasme somt de Utrechtse op welke bieren, gebrouwen in samenwerking met andere brouwers, er nog meer in het vat zitten. Of beter gezegd, in de vergistingstanks. “De Kaapse El, een New England Double IPA, in samenwerking met Kaapse Brouwers. Bij Rock City in Utrecht hebben we bakken vol marshmallows toegevoegd aan onze ‘campfire collab’, een dikke Rookstout. Die moet echt het gevoel van een sigaar bij het kampvuur geven,” vertelt ze smakelijk.
De meest verse samenwerking is letterlijk die met Brouwerij Hommeles uit Houten, een Lager gebrouwen met verse hop van de eigen hopvelden van Hommeles. “Dat zijn ervaren rotten in het vak. Ik vind het mooi om te zien hoe Kevin dingen leert van hun en andersom. Ze zijn van een andere generatie en kunnen elkaar daardoor zoveel bijbrengen.”
Lange wishlist van toekomstige samenwerkingen
Bij Eleven valt te verwachten dat er een lijst is met brouwerijen waarmee ze nog graag zouden samenwerken. Van Impelen geeft toe dat zo’n wishlist wel bestaat. “Daarop staat Nevel uit Nijmegen, maar ook Kompaan uit Den Haag en nog zoveel meer. Ik ga niet alles verklappen.” De wishlist is niet beperkt tot onze landsgrenzen, geeft ze toe: “Vorig jaar stonden we naast Verdant op Brewda Festival, en dat zijn zulke toffe gasten. En ze maken fantastisch bier, dus daar zouden we ook nog wel eens mee willen brouwen.”
Van Impelen vult direct aan dat Nederlandse IPA’s daar trouwens niet voor onder doen. Daarvan is de Papa Beer New England IPA van Eleven, die ter plekke ingeschonken wordt, een goed voorbeeld. De Utrechtse heeft tot slot toch nog iets op haar wensenlijst voor de bierwereld: “Ik hoop dat de grotere jongens de kleintjes blijven opzoeken om mee samen te werken. Ze kunnen die een podium bieden en daar komen echt de mooiste dingen uit.”
Daar proosten we natuurlijk graag op!
Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwe artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.