Sam Gardien Noordt

'De vaardigheden die Tommie Sjef beheerst zijn jaloersmakend'

Sam Gardien uit Scheveningen is brouwer bij Brouwerij Noordt in Rotterdam. Ruim vijf jaar geleden besloot de voormalig kok dat de horecatijden niet meer aan hem besteed waren. In zijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging schreef hij brouwerijen aan waar hij het brouwersvak wilde leren. Na een jaar van open sollicitaties was het de Rotterdamse brouwerij die het met de goedlachse Scheveninger zag zitten.

Het is een gelukkig huwelijk gebleken. “Noordt staat bekend om de aandacht voor scholing. Na meer dan vier jaar leer ik hier nog elke dag iets nieuws. Als brouwer blijf je jezelf ontwikkelen en verbeteren en je bieren gaan daar automatisch in mee.” De redactie van Holland Craft Bier vroeg Sam de hemd van het lijf in de brouwzaal aan de Zaagmolenkade. Van perfect gebalanceerde Amerikaanse IPA’s en ‘fluitjes tikken’ tot een droom over het brouwen van een Black Lager met Djeroek Poeroet.

Wat is het laatste (goede) bier dat je hebt gedronken?

“Poeh, ik drink een hoop verschillende bieren. De laatste die mij echt is bijgebleven is Space Cowboy van Mad Scientist. Volgens mij komen die uit Hongarije, toch? Het is gewoon een Amerikaanse IPA van zes procent, zoals je er wel meer hebt. Maar deze klopt aan alle kanten. Niet hazy maar gewoon helder. Veel fruit, een gebalanceerde bitterheid en heel veel aroma in de neus. Als brouwer kan ik soms het gevoel hebben dat er iets mist in een bier, maar deze had het allemaal.”

Welk Nederlands bier zou je zelf gebrouwen willen hebben?

“Dat is eens een moeilijke vraag. Ik kan wel jaloers zijn op de succes van een bier of een specifieke brouwer. De vaardigheden die Tommie Sjef beheerst zijn bijvoorbeeld jaloersmakend. Ik zou willen dat ik dat soort bieren had kunnen ontwikkelen. Al ambieer ik het niet per se hoor. Ik kan me juist helemaal storten op het productieproces en het verbeteren daarvan. Dus minder experimenteel en meer routinematig. Ik zie de uitdaging in het steeds beter maken van een bier.”

Welk eigenaardig ingrediënt zou je ooit nog wel eens willen verwerken in een brouwsel?

“Waar ik de laatste tijd vaak aan zit te denken is Djeroek Poeroet, ofwel limoenblad. De kleine vruchtjes daarvan zou ik graag een keer gebruiken voor een bier. Ze zijn wat zuurder, kruidiger en minder bitter dan een normale limoen. En dan ben ik benieuwd wat er gebeurt als je er een Black Lager mee zou maken. Juist het contrast lijkt mij enorm interessant.”

Wat is je favoriete stijl bier en welke brouwerijen maken die stijl?

“Qua hoeveelheid zou ik Pils zeggen, maar toch denk ik weer aan die Amerikaanse IPA’s. Als ik echt de tijd neem voor het proeven dan ga ik voor Vlaams Oudbruin en Geuzes, dat vind ik het allermooist. Ik kan avonden Geuzes drinken met vrienden, zonder ‘het zuur’ daarvan te krijgen. Mijn favoriete Geuzestekers, brouwerijen en ‘blenders’ zijn Bokke, Timmermans en natuurlijk ook Boon.”

Sam Gardien Noordt

Welk eigen bier drink je het liefst?

“De Pomelo steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar dat is dan ook wel een beetje mijn kindje. Dat bier heb ik bij Noordt als experiment mogen ontwikkelen. Uiteindelijk is het in onze core-range gekomen en doet ‘ie lekker mee. Daar ben ik echt trots op. Maar ook hier blijven we aan schaven, even terugkomend op mijn passie voor constant verbeteren van het productieproces. Als brouwer blijf je jezelf ontwikkelen en verbeteren. Je bieren gaan daar automatisch in mee.”

Wat is volgens jou de meest tongstrelende bier en foodpairing?

“Als voormalig kok doe ik verrassend weinig aan bier en foodpairing. Niet dat ik het niet vind passen, want qua aroma’s zijn er heel mooie combinaties te maken. Maar ik houd persoonlijk niet van koolzuur bij mijn eten, dus dan houdt het al snel op. Als ik toch iets moet zeggen dan is het super pittig eten in combinatie met een hele scherpe IPA. Dat contrast zorgt voor vuurwerk.”

Wat is je favoriete plek om bier te drinken?

“In het algemeen: op een boot. Ik was laatst nog een weekendje weg op het water. Dat is gewoon genieten. Op de tweede plek komt het strand, aangezien ik in Scheveningen woon geen gekke keuze. Koelbox volladen en met vrienden op het zand neerploffen. Maar ik kom ook graag in gezellige bruine kroegen om gewoon lekker ‘fluitjes’ te tikken, zoals bij de Huppel in Den Haag. Dat is echt mijn ‘stekkie’, als ik een stamkroeg moet noemen.”

Welk bier heeft het meest te gekke artwork?

Kompaan doet het wel erg sterk met hun verhalen op het etiket. Het is visueel niet per se mijn smaak, maar het is gewoon goed gedaan. De blikken van Frontaal zijn daarnaast ook noemenswaardig. Zelf houd ik meer van een ‘sophisticated look’, zoals het Engelse Thornbridge dat heeft. Zij hebben een klassieke en authentiek uitstraling die tegelijkertijd fris en eigentijds overkomt, dat vind ik echt supervet.”

Wat is je favoriete Nederlandse bierstad?

“Dat is gewoon Amsterdam. Ik ben daar regelmatig omdat er veel vrienden wonen. Die stad heeft enorm veel te bieden op het gebied van bier. Talloze toffe brouwerijen en prachtige cafés die een fantastisch bieraanbod hebben. Zo is cafe Kuijper een gezellige tent en In de Wildeman is natuurlijk een walhalla voor bierliefhebbers. Verder doet Rotterdam ook lekker mee hoor, maar mijn privé leven speelt zich meer af in Den Haag en Amsterdam. Zo heb ik ze toch alle drie benoemd, met die laatste als mijn favoriet.”

Sam Gardien Brouwerij Noordt Rotterdam

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.

 1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
  Craft Beer Nieuws

  Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

  Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

  Lees meer
 2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
  Craft Beer Nieuws

  Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

  Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

  Lees meer