'Sommige zijn net als een glaasje prik, zeker als de aroma’s vervlogen zijn'
Johan Beirnaert Muñoz is sinds kort hoofdbrouwer bij brouwerij De Werf in Enkhuizen. Een Belgische biochemicus met Mexicaanse roots die mooie bieren brouwt in de pittoreske zuiderzeestad; daar wil de redactie van Holland Craft Beer wel meer van weten. Hij borduurt verder op de succesvolle lijn van de brouwerij, maar krijgt de ruimte om zijn stempel te drukken. ‘Ik sluit niet uit dat De Werf binnenkort met een Stout met rode peper komt.’
Wat is het laatste (goede) bier dat je hebt gedronken?
“Dat was gisteravond de Rochefort 8. Eigenlijk is dat het kleine broertje van het bekendere Rochefort 10, dat misschien wel mijn favoriet aller tijden is. De ‘8’ is alleen iets subtieler en gemakkelijker te drinken en dat paste fantastisch bij de biefstuk en friet die ik had klaargemaakt.”
Welk Nederlands bier zou je zelf gebrouwen willen hebben?
“IJwit van Brouwerij ‘t IJ. Dat is zo goed gedaan. Het is een unieke variatie op een Witbier. Het bier is perfect in balans en de kruidigheid is nog net subtiel te noemen. Daardoor is het een uitstekend doordrinkbaar bier en ondertussen een moderne klassieker te noemen.”
Wat is volgens jou de meest tongstrelende bier en foodpairing?
“Ik houd enorm van koken, met name grillen en barbecuen. Afhankelijk van het seizoen is de keuze van de bijpassende bieren variabel. Bij een zomer barbecue is mijn dorst nagenoeg onlesbaar en houd ik enorm van de frisse Belgische 'roodbruin' maar ook zure bieren zoals een Vander Ghinste of een overheerlijke Rodenbach. Verder mogen dan een oerkrachtige Geuze en een 'lief witteke' altijd de revue passeren. Koken met bier kan natuurlijk ook. We mogen wel stellen dat de Belgische keuken eigenlijk de Franse keuken is, waar de wijn vervangen is door bier. We draaien het door desserts, door hoofd- en nagerechten en we zijn daar fier op."
Welk eigenaardig ingrediënt zou je ooit nog wel eens willen verwerken in een brouwsel?
“Dan ga ik voor ingrediënten uit de Mexicaanse keuken. Zelf ben ik half-Mexicaans en kook ik ook graag gerechten uit die cultuur. Dan denk je natuurlijk automatisch aan een beetje spicy. Ik sluit dan ook niet uit dat De Werf binnenkort met een dikke Stout met rode peper komt. Of misschien iets met de agave plant, bekend van de Mexicaanse dranken Tequila en Mezcal.”
Wat is je favoriete stijl bier en waar moet die aan voldoen?
“Trappistenbier in het algemeen. Dan kom ik toch weer terug op de Rochefort. Daar zit zo’n mooie gelaagdheid in en het is een bier dat in de basis al fantastisch is. Een bier dat overeind blijft zonder een karrenvracht aan aromahops, daar houd ik van. Heel veel IPA’s zijn dan ook niet aan mij besteed. Sommige zijn net als een glaasje prik, zeker als de aroma’s vervlogen zijn. Kan ik Belgisch roodbruin hier nog toevoegen als favoriet? Laat ik gewoon zure bieren doen, daar ben ik echt dol op.”
Welk eigen bier drink je het liefst?
“Dan ga ik, ondanks mijn voorkeur voor iets stevigere bieren, voor onze Weizen. Daar ben ik zeer tevreden over, die zit gewoon goed in elkaar. Ik kan niet wachten om mensen met een halve liter Wahja voor de neus te zien zitten bij ons op het terras in het zonnetje.”
Wat is je favoriete plek om bier te drinken?
“Wanneer ik naar de kroeg ga vind ik het gezelschap minstens zo belangrijk als het bier. Ik mag graag bijzondere mensen ontmoeten wanneer ik op stap ben. Dat lukt goed bij De Slof in Enkhuizen, een fraai biercafé waar lekkere stevige muziek op staat. Bovendien komt er een heerlijk gemêleerd publiek, sommige gasten zijn lekker eigenaardig en daar houd ik van. Het bieraanbod is trouwens ook prima; mooie Belgische klassiekers en bieren van de Werf natuurlijk, haha.”
Welk bier heeft het meest te gekke artwork?
“Eerlijk gezegd gaat mijn voorkeur stiekem uit naar labels waar juist iets tekort aandacht aan is besteed. Ken je Fantôme uit België? Mijn pa had laatst een fles voor mij mee als cadeau. Fantastisch bier maar echt een oerlelijk etiket met daarop een versie van Casper het spookje, maar dan getekend door een driejarige volgens mij. Dat soort flessen vallen mij als eerste op.”
Wat is je favoriete Nederlandse bierstad?
“Ik denk Haarlem. Met de Jopenkerk, Uiltje Bar en ontelbare fraaie kroegen. Nee, wacht. Utrecht, daar kan je pas goed ‘op café gaan’. Of misschien... Ach, ik kan gewoon geen keuze maken. Als ik er zo over nadenk zijn er verschillende mooie steden waar er meer dan genoeg te vinden is op het gebied van speciaalbier. Nederland heeft sowieso veel toffe craft brouwerijen, daar mogen jullie trots op zijn."
De bieren van De Werf
Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.