Hoop Zaandijk

'Altijd wel met een knipoog naar de Zaanse roots'

Brouwerij Hoop in Zaandijk viert het brouwambacht met mooie evenementen en speciale bieren. Salesmanager Marcel van Raad stelt dat de brouwerij zich daarmee nog steviger heeft verankerd in de Zaanse regio. “Mensen zijn trots op deze streek, die toch al vijf eeuwen lang het centrum vormt voor de Nederlandse voedingsindustrie.” Aanknopingspunten genoeg om speciale ingrediënten te gebruiken. Eerder dit jaar trok vooral de Tripel met mosterd-tonen de aandacht in de landelijke media. Van Raad: “Veel mensen waren best een beetje huiverig om dat te proeven. Toch liep de verkoop als een speer. Bierliefhebbers in de omgeving wilden het maar wat graag eens proberen, nieuwsgierig naar de lokale twist. En daarnaast zagen ook diverse culinaire experts de meerwaarde van het bier in foodpairing, bijvoorbeeld met kaas.”

Aan de hoge tafel in brewpub ‘Hoop doet Eten’ staan Derek Walsh, Piet Tuinema en Peter Wester te ruiken aan hun glazen bier, een Smokey SMaSH. De laatste twee zijn lid van het Kennemer Wijn- en Biergilde en verantwoordelijk voor het basisrecept. Walsh, die één dag in de week als adviseur werkt bij Hoop, heeft het proces om het bier in het groot te kunnen brouwen, begeleid. De mannen tonen zich tevreden over het resultaat. “Het komt heel dicht in de buurt van ons oorspronkelijke recept,” stelt Tuinema. “Kenmerkend is de subtiele fruitig smaak, met rooktonen.”

‘Gelukkig hebben Poolse thuisbrouwers de Grodzisk in leven gehouden’

De Smoky SMaSH is feitelijk een Grodziskie, een Poolse bierstijl, die enkele decennia geleden in de vergetelheid dreigde te raken. “Gelukkig hebben de Poolse thuisbrouwers het in leven gehouden,” vertelt Wester. “Daar zijn wij er op een bierconcours ook tegenaan gelopen. Derek en ik waren daarvoor uitgenodigd om te jureren en zo is het idee ontstaan om zelf ook eens thuis met dit oude recept aan de slag te gaan. Samen met Piet brouw ik al vele jaren samen, in de meest uiteenlopende stijlen. Toen ons bier echt de kenmerken kreeg van de Grodziskie, hebben we contact gezocht met Derek. Daarna is het relatief snel gegaan.”

De goede contacten met de Poolse brouwscene zorgden er ook voor dat het drietal de geschikte ingrediënten wist te bemachtigen. Walsh: “Van oorsprong werd in de Grodziskie bijvoorbeeld het Nowotomyski-hop gebruikt, maar die is zo goed als verdwenen. Het bestaande hop-ras Lubelski blijkt ook heel geschikt. Voor de mout hebben we gebruik gemaakt van een gerookte tarwe uit het Duitse Bamberg. Voeg daar een redelijk neutraal, tikkie fruitige Kölsch-gist bij en deze super zacht licht kruidige smaak is het eindresultaat.”

Hoop Zaandijk

Veel van die bieren vinden hun oorsprong in het nabijgelegen LAB 44

Het bier gaat mee in het Hoop-assortiment onder het label van de Limited Editions. “Die zijn er om het ambacht te vieren,” legt Van Raad uit. “Dat doen we de ene keer door een mooi sociaal evenement te steunen, zoals bij de Zaanse Gay Pride. We hadden toen een speciale uitgave van onze Mon Cherry, een variant op ons fruitbier de Fresh Cherry. Maar het kan ook een experiment zijn met een verrassend recept, of door volledig op creativiteit van het brouwteam te leunen. Dat alles altijd wel met een knipoog naar de Zaanse roots.”

Veel van zulke bieren vinden hun oorsprong in het nabijgelegen LAB-44, waar nieuwe recepten op een 5 hectoliter-installatie van Labu worden verfijnd om vervolgens in de Hoop-brouwerij te kunnen worden opgeschaald. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de hoofdbrouwer Pierre-Yves Lavoie, die even is binnengelopen om de sfeer aan tafel komt proeven. Drie jaar geleden kwam de Franstalige Canadees vanuit Quebec via Zoetermeer naar Zaandijk, vooral met veel kennis en ervaring als productiebrouwer.

Van Raad: “We dagen Pierre wel uit met onze soms aparte of zelfs lastige combinaties in de ideeën voor nieuwe recepten. Juist in dat spanningsveld ontstaan mooie dingen. Pierre is zo’n vakman dat het meestal lukt om het schijnbaar onmogelijke toch voor elkaar te krijgen in ons brouwhuis.”

Brouwerij Hoop opende in mei 2016 haar deuren. De brouwerij beschikt over een 20 hectoliter Caspary brouwinstallatie uit het Duitse Beieren, geheel op maat gebouwd, met complex leidingwerk verbonden met de 650 hectoliter aan gist-lagertanks. In het naastgelegen pand staat de opslag- en afvullijn, waar een 50 meter lange pijplijn naartoe is aangelegd. De bieren worden daar afgevuld in fusten, flessen en blik en vervolgens gelabeld met het juiste etiket.

Brouwerij Hoop

‘We pushen het bier zachtjes, door het in de brewpub uit te proberen’

Walsh typeert de totstandkoming van de Smokey SMaSH als ‘huurbrouwen op zijn best’. “Hiermee zetten we iets neer wat er nog niet is op de Nederlandse markt. Gelukkig zijn de liefhebbers hier altijd erg nieuwsgierig naar nieuwe smaken. Wij houden ervan om te verrassen, maar dat vergt wel een zorgvuldige benadering. Het is een kwestie van zachtjes pushen. Gewoon door het hier in het proeflokaal uit te proberen. Ik ben ook erg nieuwsgierig naar de mooie smaakcombinaties vanuit de keuken. Dit is echt old school, bier brouwen onder het mom van ‘less is more’.”

Van Raad verwacht dat het bier de komende maanden nog meer aan smaak kan winnen. Tuinema lacht. “Denk je dat het bier die periode gaat overleven? Met dit mooie weer kan het zomaar eens heel hard gaan.” Van Raad: “Inderdaad. De bieren gieren hier soms de deur uit. Wat dat betreft hebben de lokale afnemers, met name slijters, ons echt omarmd.  De verkoop is het afgelopen jaar goed gegaan. Daarvoor moest wel keihard het roer om. Uiteraard leverden we veel minder fusten uit, maar we hebben de ommezwaai naar bijna volledige verkoop op fles goed doorstaan. We hebben er lokaal veel aanhangers bij gekregen. Dat is mede te danken aan de Zaanse slijters. Dat bewijst maar weer: er is altijd Hoop.”

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer