Oscar Moerman

Twentse brouwerij vult beugelflessen van klanten met vers bier

Brouwerij Eanske uit Enschede vult gemiddeld eens in de zes weken beugelflessen met vers bier, door de brouwerij betiteld als ‘Eanske Fresh Beer Bottle’. Deze beugelflessen worden uiteraard verkocht en na het consumeren blijft de fles eigendom van de klant.

Na die eerste aankoop geeft de brouwerij eigenaren van zo’n voor de regio karakteristieke fles een seintje wanneer er weer bier klaar is om afgevuld te worden. Flessen kunnen ingeleverd worden op twee vaste locaties en op ‘Fresh Friday’ haalt iedereen zijn verse brouwsel bij de brouwerij op. “Je hebt het bier hierdoor een stuk eerder dan het in de winkels staat. Kneitervers. Het idee had ik al langer. Ik kon het eindelijk realiseren toen we een eigen brouwerij in Enschede kregen,” zegt brouwer Oscar Moerman trots over zijn concept.

De redactie van Holland Craft Bier treft Moerman op een maandagmiddag in zijn brouwhuis, gevestigd in de oude portiersloge op het voormalige Polaroidterrein. Hoewel de brouwer midden in een interne verbouwing zit en de temperatuur in het pand flink oploopt, maakt hij graag even tijd om zijn concept nader toe lichten. Tegelijkertijd een mooi moment om even op adem te komen, stelt hij nuchter.

Mooie manier van klantenbinding

Natuurlijk is Eanske niet de enige brouwerij die zich profileert met ‘ketelverse’ bieren, daar is Moerman zich zeker wel van bewust. “Brouwerij Uiltje met Fresh & Fast is natuurlijk van een heel andere orde, maar in de basis werken we hetzelfde. Vers bier, op de dag van afvulling, rechtstreeks beschikbaar maken voor consumptie.”

Het concept van Eanske is populair in de omgeving van Enschede en de aantallen groeien gestaag. Moerman heeft zo’n 150 beugelflessen in omloop, waarvan meer dan de helft iedere keer wordt afgevuld met vers bier. “Het is een mooie manier om mensen aan de brouwerij te binden. We mogen geen proeflokaal runnen op deze locatie, dus andere contactmomenten met de klant zijn zeer welkom,” klinkt het tevreden.

Eanske vergistingstanks

Vers afgevulde fusten voor de vrijdagmiddagborrel

De Twentse brouwer geeft de Fresh Beer Bottle de tijd om te groeien, maar kijkt tevens voorzichtig vooruit. Vers Eanske bier uit de tap van de lokale horeca ziet hij ook wel zitten: “Een volgende stap is het bedienen van de horeca met verse fusten. Op vrijdagochtend op fust afgevuld en tijdens de vrijdagmiddagborrel vers uit de pomp van een café hier in de buurt. Maar dat komt nog wel, het is nu natuurlijk een rare tijd voor de horeca.”

Het volgende verse brouwsel dat afgevuld wordt in 75 centiliter beugelflessen is een batch "Het Ei van Kolumbus", een American Red Ale waar Moerman in het verleden mee in de prijzen gevallen is. “Dit is natuurlijk een nieuwe batch, die nog steviger gedryhopt is dan normaal. Vers genuttigd moet dit voor een explosie aan aroma’s gaan zorgen. Een extra reden om ons te bezoeken op Fresh Friday. Van tevoren wel even inschrijven, natuurlijk,” waarschuwt Moerman.

Bieren van spontane gisting

Als we op de opstelling met houten vaten wijzen, begint hij gelijk te glunderen. Het typeert de energie van de Twentse brouwer, die vol nieuwe ideeën zit. “Dit project noemen we Eanske Spontaan. Ik ben er eigenlijk al jaren mee bezig, maar het stond even op een laag pitje. Bieren van 100 procent spontane gisting liggen hier te rijpen. Dat levert heel mooie zure bieren op die tot wel tien of twintig jaar bewaard kunnen worden.”

Met de realisatie van de eigen brouwerij heeft Moerman het project weer opgepakt, mede nu hij de beschikking heeft over een koelschip. De komende tijd verwacht de brouwer meer van dit soort bieren op de markt te brengen.

Eanske barrel aging

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwe artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer