Brouwer Tim Cuperus

Hip nieuw bier op blik naast het traditionele Kald Kletske

Brouwerij Dockum heeft iets nieuws! Naast het merk Kald Kletske wordt er in Dokkum sinds kort ook Dutch IPA gebrouwen. Een nieuwe bierstijl? Nee, het is een gloednieuw merk met, inderdaad, knisperverse IPA’s.

Ons bezoek aan Brouwerij Dockum is onverwacht en de dag van brouwer Tim Cuperus loopt niet helemaal zoals gewenst. Toch neemt de vriendelijke Fries alle tijd voor ons. Al lopend door het sfeervolle proeflokaal en de ‘state-of-the-art’ brouwerij vertelt hij vol trots over alle ontwikkelingen: “Brouwerij Dockum is de naam van de brouwerij, daaronder hangen de merken Kald Kletske en sinds kort dus ook Dutch IPA. En ons prachtige proeflokaal hier in Dokkum niet te vergeten!"

De brouwerij lanceerde het nieuwe biermerk net voor de corona lockdown in Nederland. Dat bracht uiteraard uitdagingen met zich mee, maar het pakte nog niet eens zo verkeerd uit. Cuperus vertelt: “Alles viel stil, maar dat betekende dat er ineens ook tijd vrij kwam om te investeren in ons nieuwe merk. We waren minder aan het brouwen, maar we konden ons daarentegen volledig focussen op het uitwerken van het nieuwe concept.” En dat ging best goed, want er zijn inmiddels drie verschillende bieren op de markt. Dutch IPA is te verkrijgen in de variaties Easy Does it (Session IPA), Bitter Sweet Victory (Mosaic IPA) en What the Wheat? (Wheat IPA).

Dutch IPA op blik

Liefde voor hoppige bieren

Het idee voor een nieuw biermerk begon met de liefde voor de bierstijl IPA, van zowel de brouwerij-eigenaren als de brouwer zelf. Daarnaast vonden ze het merk Kald Kletske niet geschikt voor het hoppige bier dat ze voor ogen hadden. “Kald Kletske bestaat al een tijdje en heeft een goede naam opgebouwd met traditionele en toegankelijke bieren, gebaseerd op de Belgische stijl. We wilden daarom geen gekke dingen doen onder die naam.”

Er moest dus een nieuw merk komen. De benaming ‘American IPA’ inspireerde de Dokkumers tot de naam Dutch IPA. Waar Kald Kletske trots is op de Friese identiteit, is Dutch IPA trots op de Nederlandse afkomst. 

Captain IPA

Dutch IPA gaat verder dan een merknaam alleen. Er is een compleet concept bedacht, waar Captain IPA de hoofdrol in speelt, samen met zijn vriendin Rose. "Captain IPA is met zijn schip continu op zoek naar nieuwe avonturen - en vooral ook nieuwe smaken," legt Cuperus uit.

En ook Rose zal binnenkort haar eigen bier krijgen, verklapt de brouwer. “Deze stoere schippersvrouw verdient ook haar eigen IPA. De Raspberry Rose staat voor haar op de planning. En er liggen nog veel meer ideeën voor nieuwe bieren klaar, waaronder natuurlijk een New England IPA."

Bij de merknaam zou je verwachten dat de brouwer het bij India Pale Ale houdt, maar niets is minder waar. "We willen onzelf niet te veel beperkingen opleggen. Binnenkort komt er ook nog een hoppige Stout aan. Zolang het flink gehopt is, kan het wel. Een Black IPA past bijvoorbeeld prima in de merkbeleving," vindt Cuperus. 

Belangrijk om verse smaken te bewaren

De hoppige bieren uit Dokkum zijn op steeds meer plekken verkrijgbaar in Nederland, verpakt in een 44 centiliter blik. De brouwer is overtuigd van de voordelen van de metalen verpakking. “Deze bieren moeten gewoon op blik. We trekken alle smaken uit de hop. Dan is het natuurlijk belangrijk dat die verse smaken goed bewaard blijven. Daar heb je een lichtdichte verpakking voor nodig. Daarnaast zijn blikken makkelijker te transporteren, ook voor de export." Dat laatste verraadt de grenzeloze ambities van deze jonge brouwer. Heel Nederland, maar ook ver daarbuiten, binnenkort aan de Dutch IPA. Cheers!

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwe artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.

Brouwerij Dockum

 

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer