Afscheid Jos Oostendorp als directeur van Brouwersnös

Joos Oostendorp neemt afscheid van Brouwersnös

Groenlo hunkerde na het vertrek van Grolsch in 2004 jarenlang naar een nieuwe brouwerij op eigen grondgebied. De gemeente stelde een toekomstvisie op, waarbij 2020 als deadline werd gesteld. “Dat ‘ultimatum’ hebben we dus ruimschoots gehaald,” grapt Jos Oostendorp, een van de oprichters van Brouwersnös. Onlangs nam hij afscheid als directeur, maar de geboren en getogen Groenloër blijft wel als aandeelhouder nauw bij de brouwerij betrokken.

De redactie van Holland Craft Beer zocht Oostendorp op en trof hem in de villa die ooit dienst deed als directie-onderkomen van Grolsch. Nu is er een fraai ingericht proeflokaal gevestigd, met mooi uitzicht door de serre-ramen op de houten gevels van brouwerij Brouwersnös.

Het voormalig directie-onderkomen van Grolsch

Hoe ben je bij dit ambitieuze project betrokken geraakt?
“In 2014 nam Andries de Groen contact met me op. Hij was vlak daarvoor gebeld door de burgemeester van Groenlo, of hij misschien kans zag om in Groenlo een brouwerij te beginnen. Andries heeft jaren voor Grolsch gewerkt, net als zijn neef Frans en ikzelf. In 2012 was ik voor mezelf begonnen als adviesbureau voor productverpakkingen. Ze waren op zoek naar iemand uit de regio, met kennis van de bierwereld en die bereid was om mee te investeren. We hebben altijd heel fijn samengewerkt, dus hoefde ik niet lang na te denken om met die twee het avontuur aan te gaan. Toevallig was ik zelf net wat aan het experimenteren met een eigen biermerk Yellow Moon, terwijl de neven De Groen al vaker vergelijkbare concepten in het buitenland hadden uitgerold.”

Wat trok je aan in het initiatief?
“Ik zag dat de speciaalbiermarkt aan het veranderen was. Dit was echt een buitenkans om een aansprekende brouwerij van nul af op te bouwen, in mijn geboorteplaats. Ik wist ook wat Grolsch voor Groenlo had betekend. Ik ken Frans en Andries al bijna mijn hele leven lang. Onze vaders hebben ook nog samengewerkt bij Grolsch. Daardoor leek dit verzoek bijna een soort van voorbestemd.”

Hoe belangrijk is de voorgeschiedenis bij Grolsch voor het nieuwe merk?
“Groenlo haalt een deel van haar identiteit uit de brouwerij. De villa waar we inzitten heeft de overgrootvader van Andries en Frans laten bouwen. Overigens hebben we wel van meet af aan gesteld dat we zelfstandig willen opereren. Grolsch is geen aandeelhouder, hoewel er van oudsher wel bepaalde lijnen lopen richting de brouwerij, zoals bijvoorbeeld de distributie via De Klok, die eigendom is van Grolsch.”

Glazen bier van Brouwersnös

Dat zo’n verzoek komt van de gemeente, zal ook hebben geholpen…
“Reken maar! Het contact met de gemeente was grandioos. Ik dol wel eens dat we nog nooit zo in de watten zijn gelegd. Er moet ongelooflijk veel worden geregeld om een brouwerij te mogen starten. Ik heb het wel eens op een rij gezet en da’s echt een waslijst aan vergunningen. Normaal zouden we daar minimaal vijf jaar mee bezig zijn geweest, maar wij hebben het nu gered in anderhalf jaar. De gemeente had ook echt belang bij een soepel verloop. Werkelijk waar, het maakte niet uit met welke ambtenaar we te maken kregen, iedereen werkte volop mee.”

Opvallend aan de bieren van Brouwersnös zijn de in papier gewikkelde flessen. Komt dat uit jouw koker als verpakkingsspecialist?
“Klopt. Brouwersnös is dialect voor brouwersnest. Daar komen we alle drie uit. Ik wilde niet iets anders voor het anders doen, maar de link met inbakeren is wel heel toepasselijk. Als er hier een nieuw bier geboren is, dan wikkelen we het in. Een beetje ruw rond de hals, maar dat maakt wel dat onze bieren heel snel herkenbaar zijn in het schap. Daar gaat het om. Niet iedereen vindt het even mooi en het was best ingewikkeld om een machine te maken die het op deze manier kon verwerken. Soms krijgen we wel eens de vraag of we misschien te grote etiketten hebben gebruikt. Of we krijgen tips hoe we het netter om de fles kunnen wikkelen. Die bedank ik dan vriendelijk. Diegenen die over de oorsprong van Brouwersnös weten, zullen het vast anders interpreteren.”

Je vertrek dient zich al best snel aan. Was dit zo gepland?
“Nee, ik had echt gedacht dat ik dit werk tot mijn pensioen zou doen. Maar inmiddels staat alles. Als ingenieur ben ik altijd bezig geweest met de introductie van innovaties en de implementatie daarvan. Daarna ga ik naar een volgende opdracht. Hier hebben we het van scratch af aan opgebouwd. We hebben samen in de proefbrouwerij ruim dertig nieuwe bieren ontwikkeld. Dat is geweldig. Maar gaandeweg kwam ik er achter dat de algemene bedrijfsvoering me niet gelukkig maakt. Ik moet nieuwe dingen omhanden hebben. Daarom hebben we een andere constructie bedacht. Als een van de twintig aandeelhouders zal ik straks toch wel nieuwe innovaties proberen in te brengen en aan te jagen. Dan kom ik het best tot mijn recht.”

Brouwersnös

Waar denk je met het meeste plezier aan terug?
“Het hele voortraject was geweldig om mee te maken. De dag dat de horeca met Pinksteren 2018 openging was echt een bijzonder moment. Niet eens het ceremonieel op zich, maar toen ik daar de mensen zag genieten van onze bieren, toen gaf dat ongelooflijk veel voldoening. Daar doen we het voor. Vroeger timmerde mijn vader de barretjes voor Grolsch. Ook dat droeg bij aan de beleving van het bier. En daar gaat mijn hart nog steeds sneller van kloppen.”

Wat ga je hierna doen?
“Dat weet ik nog niet precies. Het zal ongetwijfeld iets met bier te maken hebben en met verpakkingen. Ik ben opgeleid als medisch technoloog. Ook daar zou ik iets in kunnen doen. Maar nu eerst doe ik enkele maanden niks. Ook om eens te ervaren hoe dat is.”

Wat moeten de kwaliteiten van je opvolger zijn?
“Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap. Elke dag gebeuren er onverwachte dingen. Rob Porskamp kan daar goed mee omgaan. Hij heeft dat in zich. Hij is echt een horecaman met een hart voor speciaalbier en deed al de exploitatie van de horeca bij Brouwersnös. Als oprichter van het Biergenietschap heeft hij ook aangetoond om mooie nieuwe activiteiten te kunnen initiëren. Dat gaat Brouwersnös echt verder helpen.”

 

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons op Facebook voor nieuwe artikelen, nieuwe bieren én trends uit de bierwereld.

  1. Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf
    Craft Beer Nieuws

    Brouwerij De Werf krijgt nieuwe eigenaar: de brouwer zelf

    Arjen Post ging van monteur naar brouwer tot eigenaar van Enkhuizer brouwerij en proeflokaal. De redactie van Holland Craft Beer stond aan de ketels bij de brouwer.

    Lees meer
  2. Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase
    Craft Beer Nieuws

    Grutte Pier Brouwerij klaar voor volgende fase

    Frans Filius en Renze Bil hopen na een succesvolle crowdfundcampagne deze zomer de deuren van hun brouwboerderij in Bartlehiem te openen.

    Lees meer