Rick Ooms van Moersleutel The Scrapyard

Proeflokaal van Alkmaarse brouwerij past zich continu aan

Breed glimlachende mannen sjouwen met houten pallets, terwijl de Holland Craft Beer redactie het terrein van Moersleutel taproom ‘The Scrapyard’ in Alkmaar oprijdt. Het is direct duidelijk dat hier keihard wordt gewerkt. Het proeflokaal is voor de helft eigendom van de brouwerij en de andere helft is voor rekening van Rick Ooms, vriend van de Alkmaarse ‘brouwfamilie’ en horecaondernemer. De samenwerking zorgt voor een Berlijnse sfeer in de polderse omgeving. Een horecazaak op een tijdelijke locatie als deze vereist een bepaalde manier van ondernemen. Eentje die best goed past bij deze steeds veranderende tijden. "Wij zijn gewend constant dingen aan te passen en snel te schakelen."

“Ook vandaag zijn we inderdaad weer bezig met verbouwen en aanpassen, maar dat gaat in niet-coronatijd ook gewoon door hoor. Dat past bij deze plek,” vertelt Ooms, terwijl hij trots kijkt naar het immense terrein dat hij samen met buren Hal 25 in gebruik heeft. Het industriële en festival-achtige terrein is vorig jaar breed uitgemeten in de nationale media: het is waarschijnlijk het grootste horeca-terras van Nederland. Ooms: “Landelijke exposure inderdaad. Ineens stond ik paginagroot in het Algemeen Dagblad. We hebben hier 1500 vierkante meters terras die we kunnen benutten. We hebben ook echt een goede zomer gedraaid. Daardoor hebben we dit gebied en ons proeflokaal op de kaart gezet, daar hopen we nu verder de vruchten van te plukken. Mits we open mogen natuurlijk.”

Permanente plek voor pop-up bierwinkel

Ooms neemt ons mee naar binnen en laat zien waar ze allemaal mee bezig zijn. Nieuwe vloer erin, een aangebouwde zeecontainer met zitjes erin, en een permanente plek voor de bierwinkel. “Bij de eerste lockdown zijn we direct begonnen met een pop-up bierwinkel. We hebben al het meubilair op een hoop gegooid, want we hadden gelijk het gevoel dat we een omslag moesten maken. Gelukkig zijn wij gewend constant dingen aan te passen en snel te schakelen. Gasten kwamen vrijwel direct in de winkel hun bieren kopen. Het draagvlak is nu iets minder en dat hoor ik bij meer collega's,” zegt Ooms over zijn noodgedwongen bottle shop. 

Hij vervolgt: “Mijn vaste gasten halen nog steeds meer bier dan ze kunnen opdrinken: dat is zo’n loyale groep. En zo houd ik ook mijn sociaal maatschappelijke functie. Die komen nieuwe bieren scoren, even de week doornemen en even de scherpe randjes eraf lullen. Dat is toch mooi?”

Grootste terras van Nederland

Industrieel in de plaats van bruine kroeg

De coronacrisis is de zoveelste uitdaging die Ooms hier op zijn pad vindt. De start van de horecazaak op deze plek is namelijk ook niet vlekkeloos te noemen. In eerste instantie gedoogde de gemeente het feit dat de Taproom technisch buiten het pand stond. “Uiteindelijk zijn ze het heel zwart-wit gaan bekijken en moest alles voldoen aan de regelgeving. Onze barcontainer stond tegen het pand aan, waardoor onze tap officieel buiten het pand stond. Omdat we hier op een tijdelijke locatie zitten zouden ze het door de vingers zien, maar uiteindelijk is toch besloten dat we met de hele handel naar binnen moesten,” vertelt de horecaondernemer, die ondanks alles continu een brede glimlach op het gezicht heeft.

Het zit in het karakter van Ooms en het past bij zijn manier van ondernemen. Hij is met een vernieuwend concept bezig en dat heeft tijd nodig. De ondernemer snapt ook heel goed dat mensen het ingewikkeld of een beetje gek vinden. “Het is alles bij elkaar. Die moderne bieren van Moersleutel en al het exotische dat we daarnaast op de tap hebben. Daar bovenop is het een hele rauwe industriële omgeving waar je bier zit te drinken in plaats van die gezellige bruine kroeg. Dat heeft gewoon even nodig.”

Dromen van een brewpub

Dat dit door de lockdown nog meer ‘vertraging’ oplevert, is heel jammer maar de ondernemer is en blijft strijdlustig. Ooms: “Het is nog een voordeel om op een plek zoals deze te zitten. De huur is niet torenhoog waardoor ik niet gelijk zenuwachtig hoef te worden als ik de eerste maanden de targets nog niet haal. Maar het moet natuurlijk niet te lang duren.” Daarbij benadrukt hij dat hij niet zomaar grote investeringen doet. Het komt door de tijdelijk aard van deze plek. “We krijgen elke keer drie maanden verlenging van het huurcontract. Ik neem dat sowieso mee in de besluitvorming, of het nu coronatijd is of niet. Het weerhoudt ons niet om te ondernemen. We moeten flexibel zijn want voor hetzelfde geld zitten we hier nog vijf jaar. Ik hou echter wel van de tijdelijkheid, geeft deze plek ook zijn karakter en de identiteit.”

Het is niet dat Ooms niet droomt van een permanente locatie. Ooit zou hij wel een echte brewpub willen maken van the Scrapyard, uiteraard in samenwerking met Moersleutel. “Kleinschalig gebrouwen bieren die exclusief in ons proeflokaal verkrijgbaar zijn. Dat gaat er ooit echt van komen. Op een nieuwe locatie, rondom het station, of misschien gewoon wel hier als we langer mogen blijven.” 

Rick Ooms van The Scrapyard Alkmaar

Een nieuw concept op gebied van bier

Moersleutel en Ooms zijn sowieso twee handen op één buik, waardoor sommige zich wel eens afvragen hoe de samenwerking precies in elkaar steekt, vertelt de Alkmaarder. “Ik ben hier het gezicht van de zaak. Daardoor ben ik stiekem ook een beetje het gezicht van de brouwerij geworden, maar daar ben ik geen eigenaar van.” 

Een feit is dat de twee partijen, die elkaar al goed kenden, een perfecte timing hadden met soortgelijke plannen. Ooms wilde na meer dan twaalf jaar werken in biercafés als De Boom en De Kleine Deugniet een nieuw bierconcept in Alkmaar neerzetten. Tegelijkertijd speelden de gebroeders Zomerdijk van Moersleutel met het idee om een eigen proeflokaal te beginnen. Ooms: “Ik zag mezelf wel als geschikte kandidaat om deze regio iets vernieuwends te bieden op biergebied en een eigen biercafé te beginnen gericht op moderne smaken. Ik ging al jaren leuk om met die jongens van Moersleutel. De bierscene is ook niet zo groot in Alkmaar. Toen bleek dat we dezelfde ideeën hadden, zijn we er snel uitgekomen dat het goed zou zijn om samen op te trekken. Niet veel later gingen we al open.”

Moersleutel bekend bij bierminnend Nederland

De ondernemer geeft aan dat de twee elkaar versterken. Ooms heeft jarenlange horeca-ervaring in de bierhoek en Moersleutel maakt al jaren alom gewaardeerde bieren en is enorm bekend bij bierminnend Nederland. “De goede naam van Moersleutel heeft ervoor gezorgd dat we snel goed draaiden. Uit alle hoeken en gaten van het land komen bierliefhebbers naar ons proeflokaal. Daarentegen ben ik er achter gekomen dat de lokale bevolking nog graag in de klassiek Belgische hoek zit. Vaak vinden ze IPA’s en Stouts nog te spannend. Daar hebben wij ook een rol in te vervullen, dat is wat ik graag wil; gasten bij de hand te nemen en overtuigen eens iets anders te proberen.” 

Bierwinkel The Scrapyard Moersleutel

Ontwikkeling op biergebied

Toch is het publiek bij the Scrapyard ondertussen behoorlijk gemêleerd en zijn veel Alkmaarders, bierliefhebber of niet, uit nieuwsgierigheid binnengelopen. Ooms: “Dat is een mooie groep om te overtuigen. Die vragen bijvoorbeeld om een Tripel en door ze een slokje van een Double IPA te laten proeven kan ik ze vaak aangenaam verrassen. Die is zoet en niet te bitter.” 

Gasten iets nieuws laten proberen heeft Ooms altijd een mooie uitdaging gevonden. Bij Biercafé De Boom in Alkmaar was hij degene die daar als eerste IPA’s op de kaart zette. Gasten uit die tijd weten hem ook hier te vinden, ze vertrouwen op zijn advies. “The Scrapyard is een mooie aanvulling op het bestaande assortiment. We vullen elkaar goed aan en zitten allerminst in elkaars vaarwater. Ik denk dat de meesten, net als ik, trots zijn op de ontwikkeling die Alkmaar heeft doorgemaakt op biergebied,” vertelt Ooms trots over zijn stad. 

Uit alles blijkt dat de horecaman niet kan wachten zijn deur, hetzij gedeeltelijk, weer te openen. Terwijl we nog enkele pareltjes uit de bierwinkel op de balie zetten, deelt hij met liefde zijn plannen voor de komende zomer, het zijn er bijna teveel om op te noemen. “We zijn bezig met het vormgeven van een bierfestival met Alkmaarse brouwers, dat wordt tof. Sowieso gaan we hier elke week een relaxte festivalsfeer neerzetten met live muziek en theater, op het grootste terras van Nederland. Het belooft een mooie zomer te worden,” besluit Ooms.

De Moersleutel Scrapyard Alkmaar

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.