Koen Overeem, mede-oprichter en hoofdbrouwer van Rock City Brewing uit Amersfoort

‘Er komt ooit een Rock City bier met cola’

Koen Overeem is mede-oprichter en hoofdbrouwer van Rock City Brewing in Amersfoort. Sinds 2017 bestiert hij de eigen ketels in de schitterende brewpub aan de Mijnbouwweg, net buiten het centrum van de Keistad. Absoluut geen straf voor de Holland Craft Beer redactie om daar, zeker nu de terrassen weer open zijn, even langs te gaan voor een korte Q&A met deze ‘brouwmaestro’. "Willen jullie eerst even de nieuwste Second Date proeven?"

Wat is het laatste (goede) bier dat je hebt gedronken?

“Eindelijk mochten we weer een terrasje pakken, dus daar heb ik gelijk gebruik van gemaakt. Afgelopen weekend dronk ik een hele mooie Double IPA van Verdant van de tap in ons eigen proeflokaal. We hebben trouwens altijd al veel moois uit Amerika en Engeland in ons assortiment gehad.Veel klanten komen speciaal voor dat exclusieve spul.”

Welk Nederlands bier zou je zelf gebrouwen willen hebben?

“Dat is een verdomd lastige vraag zeg. Het eerste dat in mij opkomt is Motorolie van Moersleutel uit Alkmaar. Die is zo goed in balans. Zonder een keiharde roast en met precies genoeg zoetheid. Het is de perfecte basis-Stout, waarmee ze naar hartenlust kunnen experimenteren. Ik zie dat bier als een soort speeltuin voor me.”

Welk eigenaardig ingrediënt zou je ooit nog wel eens willen verwerken in een brouwsel?

“OpenCola (Cola recept uitgegeven onder de GNU General Public License. Dat betekent dat iedereen vrij is om deze cola te produceren, red.) staat heel hoog op mijn lijst. Mijn idee is om zelf cola te maken en dit te gebruiken als toevoeging tijdens de vergisting. Dat we als het ware een soort cocktail gaan brouwen. Het gaat heel wat tijd en moeite kosten, maar één ding is zeker: er komt ooit een Rock City bier met cola.”

Wat is je favoriete stijl bier en waar moet die aan voldoen?

“Op het moment New England Double IPA. Kenmerken daarvan zijn knallende aroma’s, fruitigheid en het liefst iets meer zoet- dan bitterheid. Vaak iets hoger in alcohol maar alsnog goed doordrinkbaar. Dat kan gevaarlijk lekker zijn.”

Welk eigen bier drink je het liefst?

“Dat is een inkoppertje aan de hand van de vorige vraag: Second Date, onze refurbished New England IPA. Ik vind in die reeks de Oranje editie de tofste hop-combinatie hebben. Dat is waar deze serie ook om draait; verrassende combinaties met bijzondere hoppen. Bij deze beloof ik dat de volgende Second Date ook een knaller wordt.”

Wat is volgens jou de meest tongstrelende bier en foodpairing?

"Toevallig zijn we net bezig met een samenwerking op dat gebied, die we zullen presenteren met de nieuwe Second Date. Nu moet ik wel iets verklappen om dit uit te leggen. Het wordt een soort ananas-lak om kip mee af te lakken voordat het de bbq op gaat. Dat wordt in combinatie met de Eldorado en Azacca hop in de nieuwe Second Date, die voor veel ananas aroma's zorgen, echt een combinatie om van te watertanden.”

Wat is je favoriete plek om bier te drinken?

“Dan moet ik gelijk denken aan het grasveld bij Drie Fonteinen, vlakbij Brussel. Heerlijk genieten van mooie Geuzes in de zon. Best een specifiek antwoord, toch? In zijn algemeenheid houd ik enorm van een terrasje pakken en dan het liefst in mijn eigen stad. Lekker op het Krankeledenplantsoen achter bij Long John’s Pub aan het water. Dat is echt mijn favoriete plekje hier in de buurt.”

Welk bier heeft het meest te gekke artwork?

“De nieuwe core range lijn van Van Moll, die ze vorige week hebben losgelaten, vind ik erg gaaf. Niet lang geleden heeft Moersleutel hun vaste bieren ook een nieuwe jas gegeven, en dat is ook goed gelukt wat mij betreft. Misschien dat wij onze core range ooit ook in blik gaan verkopen. Maar altijd naast het aanbod in fles. Een groot deel van ons bier gaat naar onze eigen stad. Amersfoort is best traditioneel, dus die blijven we waar gewenst van flessen Rock City voorzien.”

Wat is je favoriete Nederlandse bierstad?

“Eerder zou ik, zonder na te denken, Amsterdam zeggen. Gewoon door het enorme aanbod aan brouwerijen en proeflokalen. Toch denk ik dat ze in de hoofdstad op het moment misschien wel ingehaald worden door Utrecht. Daar heb je naast de vele toffe biercafés ook mooie brewpub en proeflokalen bij brouwerijen zoals bij Vandestreek, Eleven en Kromme Haring. Ik durf wel te stellen dat Utrecht de nieuwe hotspot voor bier wordt.”

Koen Overeem van Rock City Brewing uit Amersfoort

De bieren van Rock City Brewing

Rock City Brewing - Koene Ridder
Rock City Brewing - Koene Ridder
Tripel (8%)
Rock City Brewing
Prijs per fles vanaf € 2,95 € 2,44
* Prijs gebaseerd op 24 x 330ml fles
* Consumentenprijs
Rock City Brewing - Amersfoort Pale Ale
Rock City Brewing - Amersfoort Pale Ale
Pale Ale (5.8%)
Rock City Brewing
Prijs per fles vanaf € 2,95 € 2,44
* Prijs gebaseerd op 24 x 330ml fles
* Consumentenprijs
Rock City Brewing - Royaal Saison
Rock City Brewing - Royaal Saison
Saison (4.7%)
Rock City Brewing
Prijs per fles vanaf € 2,53 € 2,09
* Prijs gebaseerd op 24 x 330ml fles
* Consumentenprijs
Rock City Brewing - Peach Squeezer
Rock City Brewing - Peach Squeezer
Tarwebier (4%)
Rock City Brewing
Prijs per fles vanaf € 2,80 € 2,31
* Prijs gebaseerd op 24 x 330ml fles
* Consumentenprijs
Rock City Brewing - Maker's Monk
Rock City Brewing - Maker's Monk
Brown Ale (8%)
Rock City Brewing
Prijs per fles vanaf € 3,23 € 2,67
* Prijs gebaseerd op 24 x 330ml fles
* Consumentenprijs

Meer van dit soort artikelen lezen? Volg ons dan op Facebook! Daar houden we je op de hoogte van de nieuwste artikelen van Holland Craft Beer.