standaard

Brouwerij Leeghwater

Brouwerij Leeghwater is gevestigd in het hart van het Noord-Hollandse Land van Leeghwater: De Rijp. Brouwer Hans Konijn heeft een duidelijke visie op craftbeer en ziet uitdaging in het ontwikkelen van bieren met relatief lage alcoholpercentages en veel smaak. Leeghwaterbieren zijn uitgesproken, gebalanceerd en laag in alcohol. Brouwerij Leeghwater bestaat uit een veelzijdige vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater.

Geschiedenis

Het was 2012 toen Hans, onze hoofdbrouwer, besloot bier te gaan brouwen. Lokaal bier met veel hop, geïnspireerd op de omgeving waarin hij zelf zijn eigen biertje dronk. Speciaalbier met een eigenwijs karakter: laag in alcohol, maar met bijzonder veel smaak. Bier uit het Land van Leeghwater.

Dat begon zoals bij veel hobby’s wat amateuristisch; elke gitarist herinnert zich de blaren van het eindeloze oefenen, iedere profvoetballer schopte in het begin over de bal. Hans klungelde wat aan met een grote pan op het vuur, en een houten roerspaan in zijn hand.

Heel wat biertjes later begonnen de recepten zich te ontwikkelen. De uitersten in het brouwproces konden worden opgezocht en de brouwinstallatie telkens verbeterd. De dromen werden reëler, de vaten groter. Een vriendengroep opgegroeid in het Land van Leeghwater werd een hecht ondernemersteam dat inspiratie haalde uit het Land van Leeghwater: het gebied, de techniek, de natuur en natuurlijk het water. Een team dat hun krachten bundelde voor één gemeenschappelijk doel: dat water in bier doen veranderen.

In de zomer van 2017 werd Brouwerij Leeghwater officieel een B.V.. Er kwam een samenwerking tot stand met Brouwerij Jopen in Haarlem, waar onze recepten op dit moment op grote schaal worden gebrouwen.

Kwaliteit

Onze bieren worden op kleine schaal gebrouwen in De Rijp en vervolgens in grote hoeveelheden bij Brouwerij Jopen in Haarlem. Zo kunnen wij onze kwaliteit, houdbaarheid en continuïteit garanderen.

Land van Leeghwater

Het polderlandschap tussen Alkmaar, Purmerend, Haarlem en Amsterdam in staat tegenwoordig ook wel bekend als het ‘Land van Leeghwater’. Jan Adriaenszoon Leeghwater was waterbouwkundige en in de 17e eeuw nauw betrokken bij de droogmaking van de Noord-Hollandse poldermeren: Beemster, Purmer, Heerhugowaard, Wormer, Schermer en Starnmeer. Met de droogmaking van deze meren is het Land van Leeghwater gecreëerd.

Bieren van Brouwerij Leeghwater
 1. Leeghwater - Ruys Fust
  Leeghwater - Ruys Fust
  Prijs per fust vanaf € 206,83 € 170,93
  * Consumentenprijs
 2. Leeghwater - Beemster Boezem Fust
  Leeghwater - Beemster Boezem Fust
  Prijs per fust vanaf € 196,90 € 162,73
  * Consumentenprijs
 3. Leeghwater - Ruys
  Leeghwater - Ruys
  Prijs per fles vanaf € 3,12 € 2,58
  * Consumentenprijs
 4. Leeghwater - Beemster Boezem
  Leeghwater - Beemster Boezem
  Prijs per fles vanaf € 2,94 € 2,43
  * Consumentenprijs