Arnulfus Bier

Arnulfus Bier

Op de grens van de Hollandse nuchterheid en het Bourgondische Vlaanderen lag ooit een klein   dorpje tussen het turf en de donken verscholen. Dat dorpje is mede dankzij de turfwinning en de  komst van de spoorwegen in de  loop van de tijd uitgegroeid tot de stad Roosendaal.

Zo’n stad verdient zijn eigen bier, dachten wij. Twaalf jaar geleden liet Peter Broos, lid van het Roosendaals Biergilde, een eigengemaakt bier proeven. Dit viel zo in de smaak, dat het idee kwam om alle Roosendalers de mogelijkheid te geven dit bier te proeven. Tijdens het Hapstap festival van 2006 werd de Arnulfus Tripel met veel succes in Roosendaal geïntroduceerd. Binnen twee dagen was het eerste brouwsel op! Geïnspireerd door dit succes is besloten om dit bier in continu proces te gaan brouwen en daarom is Arnulfus bier nu een blijvertje op de markt.

De Brouwerij

Onze filosofie: brouwen van herkenbare, toegankelijke bieren met eigen smaak, tijdloos en toegankelijk. Wij willen met Arnulfus Bier zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de lokale biercultuur. Daarom hebben we Arnulfus ondergebracht in een stichting, Stichting Cerevisiam Bibat. We hopen dat jullie net zoveel van onze bieren genieten dan dat wij doen.

Over Ons

Stichting Cerevisiam Bibat bestaat uit vier grondleggers van het eerste Arnulfus Bier: de brouwer Peter Broos en drie oud-bestuursleden van het Roosendaals Biergilde: Eef Stoopendaal, Iwan van Strien en Anton Walravens.

De naam Arnulfus is afkomstig van Arnulfus den Brabander, telg uit het Vlaamse adelgeslacht Berthout,  Heren van Grimbergen. De Berthouts waren door hun uitgestrekte grondbezittingen aanvankelijk geduchte leenmannen van de hertog van Brabant, maar na hun nederlaag in de Grimbergse  Oorlogen werden zij trouwe hertogelijke raadslieden. In 1157 schonk deze Arnulfus den Brabander grote gebieden grond rond het toenmalige parochie Nisipa (Nispen) aan de abdij van Tongerlo. En dankzij deze daad is Arnulfus de grondlegger geweest van de ontwikkeling van de hele regio waardoor de stad Roosendaal kon ontstaan.