Rauw Brouwers

‘We willen dé buurtbrouwerij van NSDM-werf worden’

Om uit te groeien tot dé brouwerij van Amsterdam is te hoog gegrepen, maar om gezien te worden als dé buurtbrouwerij van de NDSM-werf, da’s met recht de gezonde ambitie van Rauw Brouwers. Eigenlijk is daar met de naam al helemaal op voorgesorteerd. Ongepolijst en een tikkie ruig. Een kwartet rauwdouwers, niet vies van een woordgrap. Met succes. Hun NEIPAard ontving dit jaar een bronzen onderscheiding op de Dutch Beer Challenge.

Rauw Brouwers is sinds dit jaar gevestigd in een bedrijfsverzamelgebouw LOADS.Amsterdam aan de Ms. Tarnweg in Noord. Daarvoor vond het viertal nog onderdak in garageboxen, maar daar vlogen of de stoppen er elke keer uit of was het magazijn bij lange na niet toereikend om alle dozen bier in op te slaan. “Het mailtje van Maartje kwam precies op het goede moment,” stelt Jeroen Haselager. Sinds enkele maanden is fulltime voor de brouwerij aan de slag. 

Brouwen in inspiratierijke omgeving
Maartje Schenkels was eerder al en elders in de stad met LOADS Amsterdam begonnen, in Oost. “Daar kwam toen al vlot een bedrijf op af dat in wijn deed. Het bleek een ideale partij om meer onderlinge verbinding te creëren, tussen huurders, met borrels en dergelijke. Die formule wilde ik op deze plek ook graag weer toepassen en hoe gaaf zou het zijn om er een heuse brouwerij te huisvesten? Na wat speurwerk op Google Maps kwam ik bij Rauw Brouwers uit. En de rest is geschiedenis,” lacht Maartje.

Haselager is verguld met het nieuwe onderkomen, in een inspiratierijke omgeving, midden tussen de ondernemers. “We brouwen hier elke vierde zaterdag van de maand, om nieuwe recepten uit te proberen. Onze vaste bierenlijn wordt in het groot bij Huttenkloas en Homeland gebrouwen. Beide hebben ervaren brouwers in huis en da’s ongelooflijk leerzaam.” Hein Teurlings, de tweede rauwe brouwer vult aan: “En hier trekken we met ons proeflokaal veel huurders, of residents, zoals ze worden genoemd. Dat levert ons nu al een trouwe groep met ambassadeurs op. Het is al geregeld gebeurd, dat iemand ons met succes in een café of restaurant heeft geplugd.”

Haselager lacht: “Het helpt ook dat we de huur deels in bier betalen. De kantoorkoelkast is altijd goed gevuld en zeker op dit soort dagen is dat een gewilde plek.” En inderdaad, het kleurige meubilair en de graffiti op binnenplein LOADS.Amsterdam schittert de aanwezigen in het zonlicht tegemoet. Teurlings wijst op de houten buitenbar, die recent op de kop is getikt. “Even schuren, onze naam er op en we kunnen vol trots door. Mooi toch?!”

Rauw Brouwers Amsterdam NDSM

Als met vrienden met zelfbrouwkit begonnen
Sven Oosterhoff, Rauw brouwer ‘nummer 3’, ziet het allemaal met een glimlach aan. “We zijn hier ooit als vrienden aan begonnen. Of eigenlijk ligt de oorsprong bij onze vrouwen, die elkaar al kenden van het studentendispuut. Bier was toen ook al de gemeenschappelijke interesse. Vooral Jeroen was een fanatieke speciaalbierliefhebber, maar dan vooral qua inname. En uiteindelijk is Hein de eerste geweest, die een zelfbrouwkit heeft aangeschaft.” Die knikt. “Voor mijn pa, als Vaderdagcadeau om samen te brouwen. Toen dat te lang duurde, heb ik er in de tussentijd zelf eentje gekocht. We hebben met zijn vieren tot half twee ’s nachts zitten knoeien in de keuken. Of het echt een topbier was, waag ik te betwijfelen, maar het zaadje is toen wel geplant.”

Sindsdien is er geen houden meer aan en wordt er elke maand nog meer tijd en energie in de brouwerij gestoken. “Ons doel is op termijn een eigen proeflokaal, het liefst hier ergens op het NDSM-terrein. Dit voelt echt als ons thuis. En dit gebied trekt een publiek dat we graag over de vloer hebben. Om zover te komen, moeten we zeker blijven groeien. Met veel goede wil en een beetje geluk zou Hein dan op termijn ook fulltime kunnen instappen.”

Die volgende stap, zal nog niet gelijk in weelde uitmonden, beseffen de mannen van Rauw Brouwers. Sommigen houden eerst hun baan nog aan. Zoals Niek Ros, die het kwartet completeert. Hij moet deze keer verstek laten gaan, omdat zijn vrouw elk moment kan bevallen van hun tweede kind. “Op zich een mooie reden, maar wel jammer, omdat Niek echt de brouwer van ons is,” stelt Teurlings. “Aan de andere kant wel mooi dat om te beseffen dat we inmiddels allemaal een potentiële opvolger hebben; toch een geruststellend idee voor de verdere toekomst van de brouwerij,” grapt Haselager.

Brouwen met sterke partners
Een belangrijk keerpunt, van hobbymatig naar meer commercieel opereren, wordt in 2019 ingeluid door een proeverij in het Oosterpark. Oosterhoff: “Daar hebben we besloten om onze vrienden een smaaktest te laten doen. Het bier met de meeste stemmen, gingen we in het groot uitbrengen: de Weissguy. De eerste keer 500 liter, vonden we toen nog heel veel. We waren best een beetje bezorgd hoe we dat zouden wegzetten, maar het was eigenlijk al verkocht, voordat het uit de ketel kwam.”

Inmiddels heeft Rauw Brouwers bij diverse verhuurbrouwers bieren laten brouwen. “De ene keer stapten we over omdat we naar een hoger volume wilden, de andere keer omdat we er onvoldoende ruimte voor samenwerking op lange termijn voelden. We zijn erg kritisch op onze bieren. Nu hebben we echt sterke en fijne partners met ons meedenken.”

Op weg naar eigen brewpub
Ideeën te over, voor nieuwe bieren maar ook voor nieuwe kansen. “We zijn er gewoon veel mee bezig. En het is een geweldige bezigheid. Daar raken we niet over uitgepraat,” stelt Teurlings. “Dat maakt ook dat we hier ooit terecht zijn gekomen. We staan open voor nieuwe kansen en durven knopen door te hakken als het moet,” vult Oosterhoff aan. “Ook al zitten daar soms financiële consequenties aan. Gelukkig ziet het thuisfront dat ook en gunnen onze vrouwen het ons om die droom te verwezenlijken. Elke keer maken we zo stappen vooruit. Op weg naar een eigen brewpub, in het hart van dit gebied.”

Rauw Brouwers Amsterdam NDSM