Biertrends 2021 | Bierhypes 2021 | Bier inschenken

 

Dit is een gastblog van Merel Kuitert, het gezicht achter Books, Beers and Beyond

Het is altijd lastig om iets te voorspellen voordat het daadwerkelijk gebeurt. Ik geloof zelf niet in waarzeggers en hallo, kijk eens naar 2020, wie had kunnen vertellen dat het allemaal zo zou lopen? Vandaag ga ik echter wel een poging wagen om op biergebied als waarzegger op te treden en blik ik vooruit op dé biertrends van 2021.

1. Pastry sours

De afgelopen jaren zijn sours helemaal je van het, maar ik heb het gevoel dat pastry sours nog groter gaan worden in 2021. Zeker in Oost-Europa en de Verenigde Staten zijn ze er al flink mee bezig. Denk bijvoorbeeld eens aan die dikke smoothies die je op internet voorbij ziet komen, waarbij je alleen maar kunt denken: ‘Is dit bier?’ Over dat laatste zijn de meningen verdeeld, maar één ding is (voor mij) zeker: 2021 wordt het jaar van de pastry sours.

2. Alcoholvrije bieren

Je leest er meer over in de krant (flashback naar Youp van ‘t Hek die alcoholvrije bieren beoordeelt), op het internet, maar ook bij lokale brouwerijen: alcoholvrije bieren worden steeds breder gewaardeerd. Je hoeft je echt niet meer te schamen als je een alcoholvrij bier opentrekt, want soms zijn ze even lekker (of zelfs lekkerder) als een bier mét alcohol. Ik voorspel dat in 2021 nog meer (kleine) brouwerijen alcoholvrije bieren zullen brouwen - en dat het nog meer gekocht en gedronken wordt.

3. Oost-Europese bieren

Die Oost-Europese bieren, en dan voornamelijk die van brouwerijen als Stamm (Rusland) of Sori (Estland), zijn na slechts een paar jaar al bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse speciaalbierschappen. En niet onterecht, want ze leveren pareltjes! Ik voorspel dat er aankomend jaar nog meer bieren uit het Oostblok gaan komen, en dat die zeker in de smaak zullen gaan vallen…

4. Lagers

Lagers, de populairste bierstijl van Nederland, maar niet per se onder de Beer Geeks. Alhoewel... De afgelopen paar jaar maakt het weer een opleving. De zogenaamde ‘crispy’ bieren die lekker wegdrinken vallen goed in de smaak en brouwerijen als Bierverbond storten zich er volledig op. Lagers zijn ook wel knap lastig om te brouwen, dus ze verdienen terecht ook wel iets meer aandacht in het komende jaar.

5. Seltzers

Is het bier? Dat is de eeuwige vraag. Als je het mij vraagt zeg ik nee, aangezien deze bruisende, alcoholhoudende drankjes me meer doen denken aan Spa Fruit. Seltzers worden echter wel intens populair, ook onder de bierliefhebbers. Het is ook wel handig, want ze bevatten een stuk minder calorieën. Ik denk dus dat het, zeker in Nederland, populairder zal worden in 2021.

 

Merel is het gezicht achter het Instagram account @booksbeersandbeyond. Meer Merel? Volg haar dan op Instagram! Meer van dit soort artikelen over de bierwereld lezen? Volg Holland Craft Beer dan op Facebook