Brouwerij Broers

Brouwerij Broers

 

Brouwerij Broers is sinds 2016 actief als lokale brouwerij in een voormalig klaslokaal van de oude gemeenteschool van Overslag. Gerund door schoonbroers Bram Bossuyt en Ruben Laureys en hun partners is Brouwerij Broers een echt familiebedrijf geworden. Wat aanvankelijk een hobby was groeide vrij snel uit tot een kleinschalige ambachtelijke brouwerij met een duidelijke visie:

Lokaal

In de visie van Brouwerij Broers draait alles rond “lokaal”. We kiezen bewust voor de dichtstbijzijnde leveranciers voor onze grondstoffen. Zo zijn we bijvoorbeeld trots dat we op onze bieren het “100% Belgische hop” label mogen gebruiken, halen we mout bij de Nederlandse mouterij The Swaen in Kloosterzande (Zeeland) en brouwen we zelf reeds 1 maal per jaar met échte Wachtebeekse hop uit onze eigen tuin. Wanneer we gebruik maken van fruit in ons bier gebruiken we steeds lokale producten. Bijvoorbeeld de kweeperen verwerkt in ons kweepeerbier plukken we bij particulieren uit Wachtebeke en omstreken. Voor ons frambozenbier werken we samen met een lokale teler.

Ecologisch

Bij het lokale hoort ook respect hebben voor onze omgeving. Daarom proberen wij waar mogelijk ons proces ecologischer te maken. We beperken bijvoorbeeld onze afvalberg door onze “draf” (het gebruikte graan dat overblijft na het brouwen) naar een lokale boer te brengen om als veevoeder te gebruiken.

Ook kiezen we ervoor om ons gebruik van milieubelastende reinigingsmiddelen te beperken en liever milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken.

 

Sociaal

Ook de mensen in onze omgeving vinden we belangrijk. Lokaal bier, met lokale ingrediënten, moet vooral lokaal gedronken worden. Daarom geven we iedereen de kans om deel uit te maken van ons verhaal. Door middel van onze “beer for life” acties kunnen mensen voor een éénmalige bijdrage levenslang jaarlijks hun aandeel bier afhalen. Beide crowdfundcampagnes resulteerden in 240 crowdfunders. Heel wat mensen uit de streek tekenden hierop in en die zien we jaarlijks minstens éénmaal in onze brouwerij.

Ter gelegenheid van ons éénjarig bestaan besloten we een feest te geven waarop iedereen welkom was. Dit bleek zo’n succes dat het sindsdien een jaarlijkse traditie is geworden.

Heel wat mensen uit de buurt komen jaarlijks mee genieten van heerlijk bier, lekker lokaal eten én prachtige lokale muziek. De brouwerijfeesten zijn in combinatie met de kermis in Overslag een waar volksfeest geworden dat jaar na jaar meer mensen samenbrengt.

Bieren van Brouwerij Broers
 1. Broers - Honing Tripel
  Broers - Honing Tripel
  Prijs per fles vanaf € 3,07 € 2,54
  * Consumentenprijs
 2. Broers - Pale Ale
  Broers - Pale Ale
  Prijs per fles vanaf € 3,07 € 2,54
  * Consumentenprijs
 3. Broers - Imperial Stout
  Broers - Imperial Stout
  Prijs per fles vanaf € 3,39 € 2,80
  * Consumentenprijs
 4. Broers - Hoppig Blond
  Broers - Hoppig Blond
  Prijs per fles vanaf € 3,09 € 2,55
  * Consumentenprijs

 

Brouwerij Broers werd eind 2013 opgericht door de (schoon)broers Bram Bossuyt, Ruben Laureys, en Thomas Laureys. Gestart als een leuk tijdverdrijf werd het brouwen van een eigen bier al snel een passie. Gaandeweg groeide ook het idee om het bier op de markt te brengen, en uiteindelijk werd Brouwerij Broers geboren.

Na het experimenteren met een inox ketel op een gasbrander in de garage ontstond al snel een eerste creatie van Brouwerij Broers, namelijk de Brughopper. Aangezien de investering voor een eigen brouwerij aanvankelijk te groot was, werd de Brughopper op grote schaal gebrouwen bij brouwerij Boelens in Belsele. Tijdens een receptie van het 60 jarig bestaan van de Chiro Brug in Zelzate bleek de Brughopper in de smaak te vallen en was er vraag naar meer. Al snel werd er een tweede bier gecreëerd in de garage en zo ontstond de Zwarte Ruiter. Dit bier werd gebrouwen op grote schaal bij brouwerij Gulden Spoor in Gullegem. Het feit dat we de bieren wel zelf ontwerpen maar niet op grote schaal kunnen brouwen is niet uitdagend. Want tenslotte staat de ambacht centraal en zijn we geen vertegenwoordigers die enkel bier verkopen.

Brouwerij Maenhout, toen nog gevestigd in Meulebeke, kwam op ons pad. Hij had plannen om uit te breiden en wou zijn brouwinstallatie van 500 liter capaciteit van de hand doen. Wij hadden de eerste keuze. Na veel rekenen en een bezoekje bij de bank hebben de broers in augustus 2016 de brouwinstallatie van brouwerij Maenhout gekocht. Sinds september 2016 is de brouwerij actief in Overslag. Alle bieren worden nu zelf gebrouwen en gebotteld.